SKANDAL U PODGORICI: Prevoznik drogu skrivao u diplomatskoj pošti
Foto: Ap

Uhapšen u Nemačkoj

SKANDAL U PODGORICI: Prevoznik drogu skrivao u diplomatskoj pošti

Crna Gora -
Iz Ministarstva je saopšteno da su nemačke vlasti o hapšenju obavestile Generalni konzulat Crne Gore u Minhenu. Oni su u zvaničnoj izjavi saopštili da se radi o osobi koja je povremeno, kao privatni prevoznik, pružala usluge prevoza-preseljenja diplomatskih službenika

PODGORICA - Privatnog prevoznika iz Podgorice Sašu Mugošu uhapsila je u ponedjeljak nemačka policija na granici sa Austrijom, zbog sumnje da je prevozio drogu u kamionu, pod diplomatskom plombom i sa propratnim papirima crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova.

Iz Ministarstva je saopšteno da su nemačke vlasti o hapšenju obavestile Generalni konzulat Crne Gore u Minhenu.Oni su u zvaničnoj izjavi saopštili da se radi o osobi koja je “povremeno, kao privatni prevoznik, pružala usluge prevoza-preseljenja diplomatskih službenika.

Međutim prema izvoru “Vijesti” Mugoša nije preseljavao niti prevozio crnogorske diplomate, kada je uhapšen, već da je zloupotrebio papire i plombu. Nije jasno o kojoj je vrsti i količini droge je reč, a ministarstvo uskoro očekuje detaljan izveštaj od nemačkih vlasti.

U Centralnom registru privrednih subjekata postoji samo jedna prevoznička firma čiji je vlasnik Saša Mugoša - “Mugi trans”.

U saopštenju crnogorskog ministarstva spoljnih poslova se kaže da je potpredsednik Vlade i ministarspoljnih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić o ovom slučaju obavestio Vrhovnog državnog tužioca i Upravu policije, “imajući u vidu sumnju da je počinjeno krivično delo i zatražio što hitnije postupanje”.

Policija i tužilaštvo treba da ispitaju da li je neko od službenika Ministarstva pomogao Mugoši, izdavanjem spornih papira i plombe za tobožnji prevoz diplomatske pošiljke.

"Povodom ovog slučaja, Lukšić je naložio internu istragu, a generalni konzul u Minhenu Veljko Milonjić je od Ministarstva dobio preciznu instrukciju za dalje postupanje”, piše u saopštenju iz Lukšićevog kabineta.

Zapečaćena diplomatska pošta ili pošiljka po Bečkoj konvenciji uživa diplomatski imunitet, i po pravilu ne podleže carinskom niti drugom pregledu. Pošiljka može biti u formi od pisma do teretnog brodskog kontejnera. Prati je obično i diplomatski kurir, koji ne može biti uhapšen ni zadržan, pišu podgoričke Vijesti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja