(FOTO) DRAMA NA ORJENU: Trebinjka se survala u ponor, akcija spasavanja trajala 15 sati!
Foto: Printscreen Mojahercegovina.me

Planinarka spasena

(FOTO) DRAMA NA ORJENU: Trebinjka se survala u ponor, akcija spasavanja trajala 15 sati!

Crna Gora -
HERCEG NOVI - Akcija spašavanja članice trebinjskog Planinarskog društva "Vučji zub“ Ivane Tabaković koja je juče pala sa grebena u provaliju na vrhu Orjena završena je rano jutros

Povređena devojka je prebačena u bolnici u Meljinama, i više nije u kritičnom stanju.Trebinjski planinari iz društva "Vučji zub" zatražili su oko 15 časova pomoć za njihovu članicu. Ubrzo su reagovali iz planinarskog kluba Subra, te Službe hercegnovske i kotorske zaštite, koji su poslali svoje ekipe do planinarke iz Trebinja.

Planinarka je, u momentu kada su spasioci stigli do nje, bila svesna, a pri padu je povredila glavu. Načelnik hirurgije dr Milovan Sandić izjavio je za Radio Jadran da je Tabaković vitalno stabilna.

Satima je trajala akcija spašavanja ... Orjen (Foto herceg.tv)
Satima je trajala akcija spašavanja ... Orjen (Foto herceg.tv)

"Ultrazvuk ambdomena i grudnog koša pokazuje da nema krvarenja. Žali se na hladnoću, ugruvanost, glavobolju, bolove u mišićama, zglobovima, što nije ni čudo, s obzirom u kakvim uslovima je provela dan i noć", kaže on.Spašavanje je trajalo 15 sati jer je teren veoma nepristupačan. Posao spasiocima otežavalo je i nevreme propraćeno jakom burom, kaže iskusni planinar i član PK Subra Nikola Brajović.

Sve je, kako priča Brajović, krenulo juče poslepodnea kada su dobili informaciju da je planinarka “stradala”.Prilikom silaska sa Orjena, gde je duvao strahovit vetar, skoro 40 metar u sekundi, do jedne potpuno zaleđene padine pri temperaturi od minus 15 stepeni Celzijusa, devojka je proklizala i upala među stene i ostatak lavine i snega koji je bio dubok najmanje pola metra”,priču Brajović.

Iskusni planinar i član PK Subra Nikola Brajović jedan je od sedmorice spasilaca
Iskusni planinar i član PK Subra Nikola Brajović jedan je od sedmorice spasilaca

U provaliji je pronašao Igor Škero i pružio joj prvu pomoć, umotao je i napravio mesta za zavetrinu Imobilisali smo je kada smo se spustili do nje, ušuškali je u vreće za spavanje i foliju, stavili joj kragnu oko vrata i nosili na nosilima", pojašnjava Brajović.

Onda je trebalo da se spustimo do staze, a preko grebena se nije moglo. Kao iskusni poznavalac terena, preko stena i gudurina, po noći krčio je put, do nove staze na Orjen-Sedlo trasi, gde su ih čekali Dejan Tušup, Darko Šiljegović, koji su pomagali da se napravi nova trasa. Sneg je bio preko kolena, upadali smo u njega i kako Brajović priča, “išli pet metara, pa stani, pa opet pet metara pa stani”, i sve tako dok nisu došli na Orjen Sedlo, jutros oko 4.20 sati.

“Najteže je bilo doći do njih, jer je vetar stravično duva, zatim silazak do staze Orjen – Sedlo, što je trajalo dva sata, a onda je sve bilo malo lakše. Bilo nas je sedmorica koji su se spuštali do mesta nesreće”, dodaje Brajović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track