JELKO KALCIN; Pregovori NATO i Crne Gore najduže tri meseca
Foto: Fonet

JELKO KALCIN; Pregovori NATO i Crne Gore najduže tri meseca

Crna Gora -
Slovenački ambasador pri NATO, Jelko Kacin, izjavio je danas da bi pristupni razgovori NATO-a i Crne Gore mogli trajati od jednog do tri meseca, prenela je RTCG.

Ambasador Kacin je rekao da bi zatim mogla da počne ratifikacija Protokola o pristupanju NATO, kao sledeća i završna faza integracije Crne Gore u tu vojnu alijansu.

"Ti pregovori će trajati mesec - dva, a najviše tri meseca. Da vidimo kako će to napredovati. Na osnovu tog rezultata će se pristupiti potpisivanju Protokola o pristupanju, a odmah i njegove ratifikacije u parlamentima država članica", izjavio je Kacin za Pobjedu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg najavio je za sredinu februara početak zvaničnih pregovora između Crne Gore i NATO o pristupanju, što je za Kacina znak da je Crna Gora spremna za pregovore.

"Da vidimo kako će to brzo napredovati. Na osnovu tog rezultata će se pristupiti, odnosno ispuniće se uslovi za potpisivanje Protokola o pristupanju na nivou ambasadora država članica, čime bi se stekli uslovi da Crna Gora učestvuje na NATO samitu u Varšavi, koji će biti održan u julu", pojasnio je Kacin.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track