VRATILE SE RODE: Nikšićane obradovali novi stanovnici
Foto: Vijesti.me/ CZIP

Dobar znak da se ove ptice vraćaju u Crnu Goru

VRATILE SE RODE: Nikšićane obradovali novi stanovnici

Crna Gora -

Posle više lažnih uzbuna, kada su Nikšićani rodu pomešali sa velikom belom čapljom, iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) saopštili su da nikšićko naselje Kočani ipak ima novog stanara, pticu koja je simbol rađanja.

Pojava rode u tom naselju, gde je ptica već 15 dana, za CZIP je dobar znak da se rode vraćaju u Crnu Goru.

U Crnoj Gori gnezde još dve rode, jedna u Rožajama i jedna u Beranama. U te gradove rode su zapravo stigle u parovima, ali su se ove jeseni u Afriku zaputile same.

CZIP je uz podršku Elektroprivrede Crne Gore počeo telemetrijsko praćenje para koji se od 2012. godine gnezdi u Beranama, u Polimskoj ulici. Taj par belih roda ornitološki je interesantan obzirom da u poslednjih 120. godina nije bilo pisanih nalaza gneždenja, a od tada su se izmenile tri generacije njihovih ptića.

Ove godine se, međutim, u Berane vratio samo mužjak, dok se za ženku pretpostavlja da je nastradala u toku migracije.

Iz CZIP navode da se u Beranama pojavljivala i treća roda koja je nadletala gnezdo, ali je mužjak poterao.

Za par iz Rožaja se pretpostavljalo da je u pitanju potomstvo para iz Berana. Ptice su za gneždenje odabrale dimnjak pilane. Jedna od rožajskih roda je stradala tokom proleća od udara groma.

"Jedan odsto srednjeevropskih roda ostaje i preko zime kući, u Sloveniji ih zimuje desetak, a u Italiji, Španiji i Portugalu 10 odsto. Klima u Nikšiću je slična slovenačkoj, pa ne čudi što je roda u Kočanima odlučila da ovde prezimi, a imaće i dovoljno hrane", navode iz CZIP.

(Vijesti.me)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track