NAJMLAĐA ČLANICA NATO OBNAVLJA NAORUŽANJE: Evo koliko će Crna Gora potrošiti u te  svrhe
Foto: Reuters

Račun

NAJMLAĐA ČLANICA NATO OBNAVLJA NAORUŽANJE: Evo koliko će Crna Gora potrošiti u te svrhe

Crna Gora -

Crna Gora će na odbranu u prvim godinama članstva u NATO-u potrošiti gotovo 110 miliona evra, kazali su iz Ministarstva odbrane.

Sredstva će ulagati po prioritetima. U ovom trenutku to su, kako su rekli, nabavka helikoptera, radara za nadzor vazdušnog prostora i oklopnih vozila. Što se tiče modernizacije, već je započeta konverzija raketnih topovnjača u patrolne brodove.

"Za nabavku i modernizaciju opreme najvećeg prioriteta planirana su i najveća sredstva, u visini od 70.800.000 evra, za period do 2020. godine. U ovu grupu ulaze svi gorenavedeni prioriteti. Za nabavku i modernizaciju opreme srednjeg prioriteta planiran je iznos od 22.845.000 evra, i za prioritete najnižeg nivoa iznos od 16.250.000 evra", saopšteno je "Vijestima" juče iz Ministarstva.

Delegacija Ministarstva, sa ministrom Predragom Boškovićem na čelu, obišla je početkom nedelje vodeći vazduhoplovni sajam — "Le Burže" u Francuskoj.

"Vijesti" su u petak objavile da bi vojska mogla uskoro biti pojačana sa tri helikoptera, radarom i oklopnim vozilima da bi ti troškovi, prema nezvaničnim informacijama, mogli iznositi od oko 45 do maksimum 50 miliona evra.

Na pitanje da li je na sajmu dogovorena kupovina i, ukoliko jeste, sa kojim kompanijama i koja oprema je u pitanju, iz Ministarstva su juče kazali:

"S obzirom na to da je reč o nabavkama velike vrednosti, koje će se finansirati kroz višegodišnje (5 i više godina) izdvajanje sredstava, tokom sastanaka su uglavnom ostvareni inicijalni kontakti koji predstavljaju početak moguće saradnje".

Međutim, nisu odgovorili na pitanje da li je zainteresovana konkretno za tri helikoptera i o kojim modelima je reč.

O tome će se odlučivati najverovatnije do kraja jula, a sredstva bi se obezbedila od prodaje stare i nepotrebne opreme, a deo je predviđen budžetom i od donacija.

"Sredstva koja dobijemo od prodaje zastarelih i dotrajalih sistema uložićemo u modernizaciju i nabavku novih, modernijih i efikasnijih sistema", pojasnili su juče.

Ministarstvo računa i na novac od donacija, a oklopna vozila bi nabavili od nemačke donacije od 2,1 milion evra i američke, čiji će iznos uskoro biti utvrđen. Crna Gora postala je članica NATO-a 5. juna, a Bošković bi trebalo 29. juna da učestvuje na sastanku ministara odbrane zemalja-članica u Briselu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 18 epizoda RUBEŽ-E: On je držao 6. flotu 100 km od obale Jugoslavije!

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track