VELIČANSTVENA PROSLAVA SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG: Nekoliko hiljada Nikšićana učestvovalo u litiji! (FOTO)
Foto: Eparhija.me/wikipedia

tradicionalno

VELIČANSTVENA PROSLAVA SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG: Nekoliko hiljada Nikšićana učestvovalo u litiji! (FOTO)

Crna Gora -

Svetom arhijerejskom liturgijom i svečanom litijom koja je okupila nekoliko hiljada građana u Nikšiću je obilježen 12.maj - Dan Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, duhovnog zaštitnika grada ispod Trebjese.

Kolona vernika krenula je u 18 sati ispred Sabornog hrama, posvećenog Svetom Vasiliju Ostroškom, a litija se zaustavljala na više gradskih raskršća i na centralnom gradskom Trgu, odakle su upućivani blagoslovi i molitva za zdravlje i napredak Nikšića, kao i svih ljudi.

Ulicama Nikšića pronet je jastuk Svetog Vasilija, koji se čuva u nikšićkom Sabornom hramu. Episkop budimljansko – nikšićki Joanikije kazao je da je taj svešteni hod istovremeno i hod u slavu sveca Ostroškog i Vaskrsenja Hristovog.

Litija povodom praznika Svetog Vasilija Ostroškog
Litija povodom praznika Svetog Vasilija Ostroškogfoto: Eparhija.me

"Danas pravoslavni hrišćani u celoj vaseljeni prizivaju ime Svetog Vasilija i tako slave i Hrista Gospoda koji mu je dao tu blagodat da nas zastupa pred prestolom Božijim. I da daruje blagodat, milost, zdravlje, isceljenje, mir, pomirenje, i da u naša srca nastani ljubav prema Bogu i bližnjima, i svetoj Crkvi”, rekao je vladika Joanikije u besedi na Trgu slobode u Nikšiću.

Episkop je podsetio na prvu litiju 1996.godine, koju su ustanovili Mitropolija crnogorsko primorska i Eparhija zahumsko – hercegovačka, kada su nošene mošti Svetog Vasilija Ostroškog i kada je nakon nezapamćenog pljuska, grad obasjao snop svetlosti kao "znak, proroštvo, kroz koje se izlila velika Božija milost“.

Svečana litija je centralni događaj tradicionalne duhovno-kulturne manifestacije "Dani Svetog Vasilija Ostroškog" koju organizuje Eparhija budimljansko-nikšićka i Crkvena opština Nikšić.

Litija povodom praznika Svetog Vasilija Ostroškog
Litija povodom praznika Svetog Vasilija Ostroškogfoto: Eparhija.me

Manifestacija se završava sutra svečanom liturgijom u manastiru Piva koju će služiti mitropolit Antonije i vladika Joanikije.

Praznik svetog Vasilija obilježen je prvo ponoćnim bdenjem, a jutros i svetom liturgijom u manastiru Ostrog gde su se svetiteljevim moštima sa verom, ljubavlju i nadom poklonile desetine hiljada vernika iz brojnih zemalja.

Sveti Vasilije Ostroški rođen je 28. decembra 1610. godine u selu Mrkonjići u Hercegovini kao Stojan Jovanović, a zamonašio se u trebinjskom manastiru Uspenija Presvete Bogorodice. U Ostrog je došao nakon razaranja manastira Tvrdoš gdje je živeo i radio kao arhijerej.

Mitropolit hercegovački postao je 1639.godine. Upokojio se 1671. godine, a zbog svojih isceliteljskih moći proglašen je za sveca i čudotvorca.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Eparhija.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track