LAŽNI MASERI I TERAPEUTI PREPLAVILI CRNOGORSKO PRIMORJE: Rade i po parkovima i kućama, a za mnoge je to samo paravan za prostituciju
Foto: Vijesti.me

NEMAJU NI LICENCE

LAŽNI MASERI I TERAPEUTI PREPLAVILI CRNOGORSKO PRIMORJE: Rade i po parkovima i kućama, a za mnoge je to samo paravan za prostituciju

Crna Gora -

U moru lopova i prevaranata koji se sa gostima svake sezone sjate na ulcinjsku rivijeru, lažni maseri i fizioterapeuti nemaju premca - budući da njihova delatnost nije decidno uređena propisima.

To otvara širok prostor da velikom broju needukovanih da taj posao obavljaju javno na plažama, u hotelima, privatnim apartmanima i kućama, ugrožavajuči tako zdravlje ljudima koje privuku zbog niske cene.

Međutim, javna je tajna da da su neke masaže maska za jeftinu prostituciju.

Ulcinjski fizioterapeut Srđan Kuzman kaže da više od 95 odsto nelegalnih masera u Ulcinju čine žene.

“One ne znaju da masiraju, ali zato nam cveta prostitucija”, tvrdi Kuzman, jedan od par registrovanih i licenciranih masera u Ulcinju.

Direktorka Nevladine organizacije “Centar za ženska prava” Maja Raičević kazala je da nema saznanja o mogućoj prostituciji kao paravanu za nelegalnu masažu.

Ulcinj
Ulcinjfoto: Profimedia

“Ono što je evidentno jeste da u Crnoj Gori postoji eksploatacija prostitucije i da država ne preduzima mere da je spreči, ali ni da istraži obim i uzroke ovog problema”, kazala je Raičevićeva.

Većina sezonskih masera i maserki nema sertifikat ili licencu, a posao obavljaju u za to neuslovnim prostorima što dodatno povećava šansu za razne povrede.

Magistar fizikalne terapije Krsto Kovačević, kaže da licenciranjem Komora fizioterapeuta želi da zaštiti sebe i korisnike usluga ali da je pre svega vrlo važna edukacija javnosti.

foto: Vijesti.me

“Rešenje ovakvih i sličnih problema je u adekvatnom kažnjavanju svih koji krše zakon, a ne samo njihovo udaljavanje sa određenog javnog mesta na kojem ‘rade’ i ‘reklamiraju se’. Kao prioriteno rešenje nameće se edukacija javnosti koja je najbitnija. Dok god ima osoba koje su spremne da ih ‘leče’ needukovana lica koja se bave poslom fizioterapeuta, ovaj problem će postojati”, kaže Kovačević, koji je i predsednik Komore.

Kuzman tvrdi i da preko 90 odsto kupališta u Ulcinju pruža usluge masaže.

“Sve je to neregularno i nezakonito i ne znam da li bilo ko od tih masera ima sertifikat ili licencu. Mislim da nema jer imam dosta reklamacija. Žale se ljudi na povrede prilikom tretmana, ali ja sam tu nemoćan”, kaže Kuzman.

Navodi primer jedne starice koja je zbog bola u leđima otišla na masažu kod fizioterapeutkinje.

“Oštetili su joj nerv. Nestručna lica ne znaju da se sa osobama u tim godinama mora mnogo pažljivije”, ističe Kuzman.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Dodaje da u Ulcinju osim njega postoje još dva registrovana masera sa diplomama, ali da ih je u gradu trenutno preko 20 puta više.

“Masira ko stigne i gde stigne - po parkovima na plažama, u hotelima ili po kućama. Među tim takozvanim maserima ima i Ulcinjana. Skoro su nekoj ženi u Novoj mahali radili vežbe nakon operacije kuka. Naravno, povredili su je”, priča Kuzman. U Upravi za inspekcijske poslove kažu da se primenjuju propisi prema kojima nije predviđeno da se taj vid usluga može obavljati na otvorenom prostoru, pre svega na plažama.

foto: Reuters/Marko Đurica

Objekti koji pružaju ovakve usluge moraju imati sanitarnu saglasnost za upotrebu. Sanitarni inspektor utvrđuje da li objekti koji podležu sanitarnom nadzoru ispunjavaju sanitarne i higijenske uslove za obavljanje delatnosti. Obaveza sanitarnog inspektora je da zabrani upotrebu prostorija ili dela prostorije, postrojenja i uređaja koji ne ispunjavaju propisane sanitarne i higijenske uslove za obavljanje delatnosti.

Raičevićeva je istakla da se problematikom prostitucije u Crnoj Gori bavio i Komitet Ujedinjenih nacija za zabranu diskriminacije žena – CEDAW na sastancima održanim 11. jula 2017. godine.

“Komitet je sa zabrinutošću konstatovao da se ženama koje se bave prostitucijom često izriču novčane ili zatvorske kazne i da su često odvojene od svoje dece, da je većina žena koje se bave prostitucijom dovedena u to zbog ekonomskih problema ili zavisnosti od droge. Komitet u zaključcima, koji su pravno obavezujući za Crnu Goru, zahteva da država adresira glavne uzroke prostitucije, uključujući siromaštvo, diskriminaciju i zavisnost od droge; da dekriminalizuje žene koje se bave prostitucijom i prekine praksu odvajanja majki od svoje dece”, kazala je.

Navela je da je za sve to potrebna šira edukacija javnosti, posebno muškaraca, kako bi se smanjila potražnja za prostitucijom.

“Crna Gora je već u obavezi da pristupi ispunjavanju ovih preporuka i da izvijesti CEDAW Komitet o postignutim rezultatima, najkasnije do 2021. godine”, kazala je Raičević.

Kurir.rs/Vijesti.me Foto: Vijesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track