DUŠKO MARKOVIĆ: Počinioce i nalogodavce napada na novinare gonićemo do sudnjeg dana! OEBS: A napad na Oliveru Lakić i ubistvo Duška Jovanovića...
Foto: AP, Vijesti/Vesko Belojević, Profimedia

VELIKA OBEĆANJA

DUŠKO MARKOVIĆ: Počinioce i nalogodavce napada na novinare gonićemo do sudnjeg dana! OEBS: A napad na Oliveru Lakić i ubistvo Duška Jovanovića...

Crna Gora -

Premijer Crne Gore Duško Marković, koji učestvuje na Međunarodnoj konferenciji o medijskoj održivosti i uspešnim modelima medijskog poslovanja, izjavio je da je vlada koju on vodi opredeljena da u Crnoj Gori osigura ličnu bezbednost za novinare.

"Kompletan bezbednosni sektor ima jasan nalog da istraži do kraja svako ugrožavanje bezbednosti novinara da traga za počiniocima 24 sata svakog dana, i da nijedan takav slučaj ne sme da bude arhiviran bez konkretnog policijskog, tužilačkog i sudskog razrešenja. Jednostavno - ko god da su počinioci i nalogodavci, gonićemo ih do sudnjeg dana", kazao je premijer Duško Marković.

"Posebno ukazujem na apsolutnu neprihvatljivost ugrožavanja lične bezbednosti novinara kao načina za razrešenje bilo kakvih nesporazuma i nezadovoljstava. Zastrašujući je podatak da je širom sveta u 2016. godini ubijeno 79 novinara, a u prošloj godini 65", rekao je Marković.

On je kazao i da su sloboda medija i bezbednost novinara moralna i demokratska obaveza vlasi "koju ćemo mi do kraja sprovesti u delo, pa makar nikad ne bili članica EU".

Marković tvrdi i da je Crna Gora otvorila medijski prostor bez ograničenja za medije iz drugih država, što "mnogi drsko zloupotrebljavaju i koriste našu otvorenost za vođenje pravih medijskih ratova protiv Crne Gore njene državne politike i njenih nacionalnih interesa".

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Dezir kazao je da pažljivo prati istragu u slučaju napada na novinarku Vijesti Oliveru Lakić. On je istakao da počinioci napada na novinare moraju da budu izvedeni pred lice pravde, a svaka pretnja mora biti ozbiljno istražena.

Dezir je podsetio da još uvek nije rešeno ubistvo urednika Dana Duška Jovanovića.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: AP, Vijesti/Vesko Belojević, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track