Najnovije vesti

UMRO NAJSTARIJI CRNOGORAC:  Đed Božo preminuo u 109. godini, imao je svoj recept za dugovečnost! (VIDEO)
Foto: Printscreen Vijesti.me

vitalan do duboke starosti

UMRO NAJSTARIJI CRNOGORAC: Đed Božo preminuo u 109. godini, imao je svoj recept za dugovečnost! (VIDEO)

Crna Gora

Božo Čolović najstariji stanovnik Crne Gore, preminuo je u 109. godini. Čolović je rođen na Božić 1909. godine. Celi svoj životni vek proveo je u pljevaljskom selu Jugovu i u Pljevljima.

Radio je kao krojač a od tog zanata stekao je i penziju. Pre 17 godina umrla mu je supruga Darinka sa kojom je proveo 65 godina u braku. Sa suprugom je izrodio četvoro dece.Od potomaka ima još šestoro unučadi i brojnu praunučad.

Iako nikada nije napuštao grad pod Golubinjom, kuriozitet je da je deda Božo živeo u više različitih država. Rođen je za vreme kada je civilna vlast pripadala Osmanskom carstvu, detinjstvo provodio u Kraljevini Crnoj Gori i Austrougarskoj okupaciji, momkovao je u Kraljevini SHS, oženio se u Kraljevini Jugoslaviji, a o porodici se starao u FNRJ i SFRJ, starost provodio u SRJ i Državnoj zajednici Srbija i Crna Gora i umro u Crnoj Gori, pišu Novosti.

Pričao je da su mu najlepši dani bili u rodnom selu Jugovu, a najlepši period za vreme Kraljevine Jugoslavije. Krojački zanat upisao je 1924. godine kod poznatog Jevrema Jakića. Kad je završo školu vratio se u rodno selo Jugovo u kojem je kaže proveo najlepše trenutke svog života. Imao je registrovanu krojačku radnju za vreme Kraljevine Jugoslavije.

Deda Božo iako u dubokoj starosti, čitao bez naočara, dobro čuo, izvrsno pamtio detalje iz svog života. Bio je vitalan tako da mu nije bilo teško da nalaže vatru u kući, šeta po dvorištu, ide u prodavnicu, unosi ugalj i drva, a znao je kada zatreba da otvori i mašinu da nešto prošije!

Na pitanje šta je njegov recept za dug život odgovorio je da je to umernost u svemu, u jelu, piću, radu, radosti i žalosti, ali je, dodao da je genetika ipak presudna. Božov otac živio je 107 godina, a i njegova braća su doživela duboku starost.

Kurir.rs/Novosti

Foto printscreen Vijesti.me

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track