BRITANIJA TEŠKO OPTUŽILA RUSIJU ZBOG CRNE GORE: Operacija u Podgorici je najdrskiji primer agresivnog ponašanja Moskve!
Foto: Profimedia

pobesneli

BRITANIJA TEŠKO OPTUŽILA RUSIJU ZBOG CRNE GORE: Operacija u Podgorici je najdrskiji primer agresivnog ponašanja Moskve!

Crna Gora -

PODGORICA - Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džeremi Hant, povodom današnje presude u slučaju pokušaja terorizma poručio je da je presuda dvojici ruskih obavještajnih oficira, zbog neuspelog pokušaja terorizma u Crnoj Gori, još jedan primer "nečuvenih pokušaja Rusije da naruši evropsku demokratiju".

„Neuspeli pokušaj državnog udara u Crnoj Gori u julu 2016. predstavlja jedan od najdrskijih primera kako Rusija pokušava da podrije evropsku demokratiju. Ovaj bezobzirni pokušaj GRU-a da se umeša u crnogorske parlamentarne izbore i podrije crnogorska kandidatura za članstvo u NATO, samo je još jedan primer kako se destabilizujuće i agresivno Rusija ponašala tokom protekle decenije", kazao je Hant, saopšteno je iz britanske ambasade u Podgorici.

Do današnje osuđujuće presude, dodao je on, dvojici ruskih obaveštajnih oficira koji su odgovorni za planiranje ovog državnog udara, stiglo se kroz pravni proces čija transparentnost je bez presedana u Crnoj Gori.

Suočene, kako je kazao, sa mnoštvom dokaza, tvrdnje Rusije da su ova dva čoveka sakupljali materijal za članak o ruskom vojnom prisustvu u regionu tokom Prvog svetskog rata su se pokazale apsurdnim.

Osudili ga na 8 godina.... Bratislav Dikić
Osudili ga na 8 godina.... Bratislav Dikićfoto: Dado Đilas

"Rusija je velika zemlja i suštinski deo evropske civilizacije. Moskva mora prestati sa napadima koji podrivaju teritorijalni integritet i demokratske procese u zemljama koje su joj susedi, kao i u drugim suverenim državama. Velika Britanija poziva Rusiju da izabere drugačiji put – da podržava bezbednost Evrope, poštuje međunarodni sistem zasnovan na pravilima, zahvaljujući kojem su naša društva sigurna, kao i da radi zajedno sa nama da bi bili na nivou zajedničkih odgovornosti koje imamo kao stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", smatra britanski ministar.

Iz Vlade Crne Gore je poručeno da je sudstvo pokazalo privrženost ustavnoj poziciji samostalnosti i otpornosti na svaku vrstu pritiska i spoljnih uticaja.

- Podgorički Viši sud osudio je lidere Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića na po pet godina zatvora u slučaju pokušaja terorizma. Sud im nije odredio pritvor tako da će pravosnažnu presudu čekati na slobodi.

Ruski državljanin Eduard Šišmakov osudjen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina a Vladimir Popov na 12 godina. Za njih Tužilaštvo tvrdi da su agenti ruske obaveštajne službe GRU i oni nisu dostupni crnogorskim vlastima. Oni su označeni kao organizatori pokušaja terorizma i kriminalnog udruživanja. Od srpskih državljana na najtežu kaznu od osam godina je osuđen bivši šef srpske žandarmerije Bratislav Dikić. Njemu je produžen pritvor do pravosnažnosti presude.

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević izjavili su danas da su današnju presudu u slučaju pokušaja terorizma na osnovu koje su osudjeni na po pet godina zatvora donela braća Đukanović te da oni od danas nisu njihovi politički protivnici već krvnici.

"Oni od danas više nisu naši politički protivnici već naši krvnici i prema njima ćemo se ponašati kao prema krvnicima. Onako kako su se i naši preci ponašali prema krvnicima", rekao je Andrija Mandić.

(Kurir.rs / Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track