Najnovije vesti

MILO NA ĆIRILICU UDARA KRIŠOM: Na Moskovskom mostu, donaciji Ruske Federacije Podgorici, misteriozno postavljene latinične table (FOTO, VIDEO)
Foto: Facebook / Prava Crna Gora

pokvareno

MILO NA ĆIRILICU UDARA KRIŠOM: Na Moskovskom mostu, donaciji Ruske Federacije Podgorici, misteriozno postavljene latinične table (FOTO, VIDEO)

Crna Gora

Prava Crna Gora obavestila je javnost da je vlast sa Moskovskog mosta u Podgorici uklonila ćirilične table, i pod plaštom priče da su vandali neke od tabli devastirali, još početkom ove godine, postavila nove, latinične, što do danas niko nije primetio, niti su nadležni obrazložili ovu odluku, niti obavestili javnost.

Tim povodom oglasio se predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić: "Dokle ide uništavanje našeg identiteta, našeg bića, ali i našeg pisma kao jedne od osnovnih odrednica našeg naroda, kad se ovako perfidno i podmuklo, računajući da niko neće primijetiti - a primijetili smo - mijenjaju ćirilični natpisi sa ovog mosta preko noći i prebacuju u latinične".

foto: Prava Crna Gora

"Prava Crna Gora postavlja pitanje nadležnima u Glavnom gradu, ali i na republičkom nivou, zbog čega je ovo urađeno, iza leđa građana, ko je doneo odluku da se na Moskovskom mostu, čija je čelična konstrukcija poklon iz Rusije, postave nove table sa latiničnim natpisima, te da li je ova odluka plod domaće „pameti“ ili pritisaka spolja".

"Dokle ide politička patologija zvanične Crne Gore, pa i njena anti-ćirilična politika, idealno se vidi na ovom primjeru: bogatstvo naše kulture, naše pismo, ćirilica, toliko smeta zvaničnom Montenegru, da pribjegavaju i ovakvim metodama, preko noći, tajno i volšebno, perfidno i pokvareno, bez ikakvog obavještenja, skidaju ćirilicu, postavljajući latinicu u centru Glavnog grada".

"Nakon svega ovoga Prava Crna Gora osnovano sumnja i u informaciju da su vandali devastirali table na mostu početkom godine, te zbog svega navedenog sumnjamo da je ta zvanična verzija samo strategija kako bi to bio povod za renoviranje, a u suštini uklanjanje ćirilice".

"Konačno, pozivamo nadležne da se ne igraju sa građanima Podgorice i Crne Gore, već da pod hitno vrate spomenute table u prvobitno stanje", zaključio je Milačić".

"Prava Crna Gora podseća da je jedan od najljepših pješačkih mostova u Podgorici, Moskovski most, sagrađen 2009. godine, a samo ime je dobio zahvaljujući donaciji Ruske Federacije našem Glavnom gradu, u vidu čelične konstrukcije mosta".

Kurir.rs/Sputnjik Srbija Foto: Facebook Prava Crna Gora

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...