Najnovije vesti

GUŽVANJE NA CRNOGORSKOM MORU: Crnogorcima će nedostajati 300.000 kvadrata plaža za glavnu sezonu
Foto: Profimedia

turistički problemi

GUŽVANJE NA CRNOGORSKOM MORU: Crnogorcima će nedostajati 300.000 kvadrata plaža za glavnu sezonu

Crna Gora

Crnoj Gori će u narednih pet godina nedostajati 300.000 kvadratnih metara plaža za glavnu sezonu, navodi se u Programu unapređenja morskog dobra.

U studiji se navodi da je crnogorski obalni pojas površine 58 kvadratnih kilometara i 2.540 kilometara kvadratnih akvatorijuma zakonom definisan kao zona morskog dobra, koja uživa posebnu zaštitu.

 

"Za kupanje i rekreaciju koristi se oko 270 hektara, koje čini 52 kvadratna kilometra prirodnih plaža i 100 kupališta nastalih izgradnjom ili adaptacijom sa procenjenim kapacitetom od 300 hiljada istovremenih kupača", navodi se u programu urađenom za potrebe Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, piše Pobjeda.

 

Plaže Crne Gore već danas su, kako je saopšteno, manjeg kapaciteta u odnosu na potražnju.

"Čak i da realni smeštajni kapaciteti ne odstupaju bitno od registrovanih, primenom normalnih standarda od pet kvadrata po korisniku, može se proceniti da će Crnoj gori u narednih pet godina nedostajati minimum 300.000 kvadrata plaža u glavnoj sezoni", procenjuje se u studiji.

 

Ta procena uključuje dodatnih 183.000 kvadratnih metara plaža koje su u procesu privođenja svrsi, ali nisu poznati precizni podaci ili metodološki utemeljene procene gde još mogu da se naprave plaže.

 

Što se tiče pritiska na obalni prostor u smislu korišćenja plaža, on nije jednak. Veliki pritisak je u severnim obalnim opštinama zbog nepristupačne obale, kao i u Budvi zbog velikog udela turističkog prometa, a posebno je povoljan u Ulcinju.

 

Pored manjka prostora za plaže u programu se navode i drugi problemi morskog dobra, koji se odnose na broj turista, preopterećenost centralnih gradskih zona i zauzetost zaleđa plaža sadržajima koji nisu ni nužni, ni korisni.

 

(Kurir.rs/Beta/Foto: Profimedia)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...