ČELNIK NEPRIZNATE CRNOGORSKE CRKVE PRIZNAO: Zakon je predviđao otimačinu imovine SPC!
Foto: Printscreen YouTube

jasno

ČELNIK NEPRIZNATE CRNOGORSKE CRKVE PRIZNAO: Zakon je predviđao otimačinu imovine SPC!

Crna Gora -

Samozvani mitropolit nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo potvrdio je da je Zakon o slobodi veroispovesti, koji je usvojila bivša vlast, predviđao oduzimanje, kako kaže, nasiličke moći Srpskoj pravoslavnoj crkvi i navodno njenom nezakonitom prisvajanju imovine Crne Gore.

Mihailo kaže da je reč o odredbama tri člana pomenutog zakona kojima je od SPC trebalo da bude oduzeta imovina koja je, kako tvrdi, u vlasništvu Crne Gore bila do 1. decembra 1918. godine.

Prema njegovim rečima, tada je "definitivno osvajačkim aktom, u stvari zločinom, u korist 'velike Srbije' ukinuta crnogorska država, a dve godine kasnije i autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva".

Tvrdi da se navodnim oduzimanjem te imovine iz svojine države Crne Gore sprovodi "asimilacija i denacionalizacija posrbljavanjem crnogorskog naroda i nacije, oduzima im se istorija i sadašnjost, onemogućava budućnost, a to je i proces likvidacije autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve i brisanje njenog identiteta u istoriji i stvarnost.

"Drugim riječima, brišu se crnogorska država, narod i crkva", kaže Mihailo u božićnjem intervjuu za podgoričku Pobjedu.

On kaže da je CPC imala brojne susrete sa diplomatama u Crnoj Gori kojima je, kako navodi, predočena "istina", kao i da su svi oni "saglasili" sa tim i da znaju sve činjenice, ali da smatraju da status CPC "treba da reši crnogorska državna vlast".

Govoreći o izmenjenom Zakonu o slobodi veroispovesti, Mihailo tvrdi da su te izmene napravjene "prema meri i onako kako odgovara Srpskoj pravoslavnoj crkvi".

Dodao je i da će prosrpske političke partije, predvođene SPC-om u Crnoj Gori "uraditi sve što je u njihovom programu i željenim ciljevima da onemoguće, opstruišu i štete egzistenciji i misiji CPC".

"Kao što sam već rekao, njihov krajnji cilj je likvidacija Crnogorske crkve, naroda i države koji su neuništivi i večni", tvrdi Mihailo.

Smatra da će "i posle Amfilohija SPC protiv CPC, Crnogoraca i države Crne Gore voditi svoju kontinuiranu, imperijalnu anticrnogorsku politiku koja je glavni sadržaj njene misije i njenog osvajačkog programa u cilju stvaranja 'velike Srbije', kao što je to radila i pre njega"

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track