SVE JE JOŠ U DOMENU NAGAĐANJA! Abazović o hakerskim napadima na institucije u CG: Neko želi da iskoristi političku destabilizaciju
Foto: printscreen

istraga

SVE JE JOŠ U DOMENU NAGAĐANJA! Abazović o hakerskim napadima na institucije u CG: Neko želi da iskoristi političku destabilizaciju

Crna Gora -

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da je za sada sve u domenu spekulacija ko stoji iza hakerskog napada na državne institucije u Crnoj Gori, dok su ministar odbrane Raško Konjević i Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB) saopštili da sve ukazuje da su za napad odgovorne ruske službe.

Crna Gora je izložena novoj seriji organizovanih hakerskih napada na Vladinu informatičku infrastrukturu. Primarna meta napada je struktura državnih organa.

Abazović je na konferenciji za medije sinoć rekao da je Veće za nacionalnu bezbednost donelo odluku da se formira operativni tim koji će raditi 24 sata i baviti se napadima, i da će država uputiti zahtev evropskim partnerima za ekspertsku pomoć za vraćanje podataka oduzetih u napadu i stvaranje preventive.

On je apelovao na građane da ne politizuju hakerske napade.

-Nisu nepoznati ni u drugim državama, pokušajmo svi da doprinesemo povećanju sajber bezbednosti. To važi i za privatne i državne kompanije, dodao je Abazović.

On je rekao da ne treba paničiti, iako je u pitanju neprijatna situacija koja otežava funkcionisanje državnog aparata. Rekao je i da će naredne sedmice imati informacije o nanetoj šteti.

-Neko želi da iskoristi političku destabilizaciju za dodatnu destabilizaciju. Da li iza toga stoje države, strukture ili pojedinci, vreme će pokazati. Napominjem - nije ista vrsta napada, ali smo imali ovakvu situaciju pre napada, kao na primer mejlove o dojavama o bombama u školama, rekao je Abazović.

Ministar odbrane Raško Konjević je naveo da dosta toga ukazuje da su istiniti navodi ANB da iza napada stoje koordinisane ruske službe.

-Postoji dovoljno ne samo njihovog znanja koje na to ukazuju, nego i razmene podataka sa partnerskim službama u tom segmentu. Ovaj napad je svakako politički motivisan. Ne treba zaboraviti da je Ruska Federacija zbog svih odluka koje je Crna Gora donosila u prethodnom periodu, definisala kao neprijateljsku državu. Prema tome, ta vrsta političke motivacije sa te strane postoji. Zadržao bih se na tom nivou, poštujući ono što su pozvaniji od mene rekli - ljudi iz Ministarstva javne uprave i Agencije za nacionalnu bezbednost koja u širem kontekstu prati ta dešavanja, rekao je Konjević.

Prema njegovim rečima, podaci građana nisu ugroženi, ali istakao je da će jedan deo vladinih podataka neminovno biti izguben.

Iz ANB su sinoć saopštili da iza hakerskog napada na Vladinu infrastrukturu stoje koordinisane ruske službe. Ovakav napad je prvi put izveden na Crnu Goru, i pripreman je duži vremenski period. Napadnuta je kritična infrastruktura, saopšteno je iz ANB-a.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track