POLICIJA PRETRESA STANOVE LAZOVIĆA I KATNIĆA: Osumnjičeni su da su stvarali KRIMINALNU organizaciju
Foto: Youtube Printscreen

POLICIJA PRETRESA STANOVE LAZOVIĆA I KATNIĆA: Osumnjičeni su da su stvarali KRIMINALNU organizaciju

Crna Gora -

Bivši visoki policijski funkcioner Zoran Lazović i nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić uhapšeni su u zoru po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

To je potvrđeno "Vijestima" iz više izvora.

Lazovića i Katnića uhapsili su službenici Specijalnog policijskog odeljenja (SPO) po nalogu SDT-a, koji ih sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja.

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) u sklopu jednog od najvećih predmeta u Specijalnom državnom tužilaštvu trenutno izvode akciju na više mjesta u Crnoj Gori

"Na osnovu međusobne saradnje i višemesečnog koordinisanog delovanja Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalnog policijskog odeljenja i Agencije Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona - EUROPOL, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva,Specijalno policijsko odeljenje je, uz asistenciju Sektora policije specijalnih namena, lišilo slobode M. K., bivšeg glavnog specijalnog tužioca i Z. L., bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije, zbog osnova sumnje da su učinili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja", saopštio je državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Katnić i Lazović, kako je dodao, biće sprovedeni specijalnom tužiocu radi saslušanja u zakonskom roku.

Zoran Lazović
foto: Youtube Printscreen

"U toku je i pretresanje njihovih stanova i drugih prostorija, u Podgorici, Cetinju, Budvi i Bijelom Polju, radi pronalaska tragova krivičnog dela i predmeta koji mogu biti od koristi za postupak", saopštio je Radonjić.

Advokat Zorana Lazović, Zoran Piperović, kratko je rekao Portalu RTCG da očekuje da Specijalno policijsko odeljenje (SPO) počne pretres njegove kuće u Podgorici.

Lazović je bio istaknuti funkcioner Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB). Svoj radni vek proveo je u policiji, a jedna od najvećih afera je njegov dolazak na svadbu Safeta Kalića, optuživanog za organizovani kriminal, 2001. godine.

Do marta 2021. godine je bio šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave policije.

Pre dve godine, uhapšen je njegov sin Petar Lazović, protiv koga je SDT predalo više optužnica, tereteći ga za teška krivična dela, posebno veze sa "kavačkim klanom".

Milivoje Kantić je prvi put za glavnog specijalnog tužioca izabran sredinom 2015. godine, a reizabran 2020. godine. Razrešen je 2022. godine. Tokom njegovog mandata, tadašnja opozicija i NVO sektor zamerali su mu da štiti porodicu Đukanović i vrh DPS-a, kao i da nije sposoban da reši ključne afere. Posebno su ga obeležile optužbe za montažu i nameštanje dokaza u slučaju poznatom kao "državni udar".

Milivoje Katnić
foto: Vijesti.me/Savo Prelević

Optuživan je i za zločine tokom opsade Dubrovnika, što je negirao.

(Kurir.rs/Vijesti/RTCG/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track