MILANOVIĆ REŠAVA IZBEGLIČKU KRIZU: Tražio milijarde evra od Merkelove
Foto: Beta

Padaju maske

MILANOVIĆ REŠAVA IZBEGLIČKU KRIZU: Tražio milijarde evra od Merkelove

Hrvatska -
Merkelova zauzvrat tražila uslugu od hrvatskog premijera, koju je, tvrdi on, odbio

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u intervjuu RTL-u da je od nemačke kancelarke Angele Merkel tražio nekoliko milijardi evra za rešavanje izbegličke krize.

- Rekao sam Merkel dajte 3,4,5 milijardi evra za rešavanje izbegličke krize. Vidim ja da Nemačka tu već radi, njihov šef diplomatije već putuje okolo - rekao je Milanović a prenosi portal Index.

Milanović je rekao da je i Merkelova tražila od njega nešto zauzvrat, ali nije objasnio o čemu se tačno radi. Ipak, on tvrdi da je odbio ponudu Merkelove.

- Tražila je, jer ne bi bila nemačka kancelarka inače. Ali ja sam premijer Hrvatske, i rekao sam ne - izjavio je Milanović.

Angela Merkel, Foto AP
Angela Merkel, Foto AP

On se osvrnuo i na izbegličku krizu, rekavši da u Hrvatskoj ima "malo" migranata ali da se imena oko 30.000 migranata koji su prošli kroz Hrvatsku ne može znati zbog ponašanja Mađarske i Srbije.

- Mađarska ih je propuštala godinu dana. Većina nepopisana, da se ne vrate u Mađarsku. Srbija mesecima ne kontroliše granicu. Drugi dan krize u Hrvatskoj mi dele savete, a godinu dana ne funkcioniše kao država, svi ti ljudi dolaze iz Srbije, a ja ne upirem prstom u Srbiju. Imamo srca, ali nismo glupi, bez obzira na jačanje panike - objasnio je on.

Milanović je naglasio i da nije razgovarao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

- Nisam razgovarao, a čini mi se da s njime nitko od zapadnih država ne razgovara - kaže Milanović.

Na pitanje da li bi Hrvatska mogla da ima problema sa ulaskom u šengensku zonu, nakon što su Mađari najavili da će im praviti problem, Milanović je rekao da Hrvatskoj ovakav šengen nije potreban.

- Vodim računa o interesima naše zemlje. Ovakav šengen nam ne treba, Grčka ne funkcioniše. O tome je ranije trebalo razmišljati, Nemačka je najugroženija zemlja u ovom trenutku i Austrija - smatra on.

Premijer Hrvatske je dodao da Grčka ne poštuje svoje obaveze iako, smatra on, to može lako da učini.

- Obalska straža. Bezbednosno je to jednostavno, bez potapanja i žrtava. Grčka je u šengenu, a ne radi svoj posao. Grčka nije zemlja trećeg sveta, pa nešto su i bogatiji od Hrvatske - rekao je Milanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track