NEMAČKI MEDIJI LJUTI NA HRVATSKU PREDSEDNICU: Pogodilo ih što je kritikovala Merkelovu
Foto: Shutterstock

Prepucavanje

NEMAČKI MEDIJI LJUTI NA HRVATSKU PREDSEDNICU: Pogodilo ih što je kritikovala Merkelovu

Hrvatska -
Nemci smatraju da oni podnose najveći teret izbegličke krize, pa im smetaju kritike

Kritike koje je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izrekla na račun nemačke kancelarke Angele Merkel, uveliko su objavljenje po nemačkim medijima.

Tako nemački Špigl piše o izjavi hrvatske predsednice da je Nemačka zbog toga što više ne može prihvatiti toliko izbeglica stvorila politiku haosa. Kitarovićeva je Merkelino “povlačenje kočnice” nazvala nepromišljenim i istakla da je stvorilo dodatne probleme za ostale države EU.

Takve reči hrvatske predsednice dočekane su “na nož” u nemačkim medijima, pogotovo jer je to izjavila uoči kriznog sastanka evropskih čelnika u Briselu na temu izbeglica.

Na sastanku ministara unutrašnjih poslova svih država EU i drugih visokih evropskih zvaničnika, tema je, po svemu sudeći, kako će se po EU rasporediti novih 120.000 izbeglica s velikom verovatnoćom da će dobiti azil u sledeće dve godine.

Kako pišu nemački mediji, sve se manje-više dogovorilo u prošlih nekoliko nedelja, osim toga koja će država primiti koliko izbeglica. Nova bi raspodela prvenstveno trebalo da rastereti Grčku i Italiju.

Nemačka je spremna da primi 31.000 azilanata ali mnoge druge države se još nisu izjasnile. Nemci im to zameraju jer se stvara dodatni logistički problem zbog čega se osećaju “prozvano”, s obzirom na to da su oni spremni da preuzemu najveći deo tereta. Inače, prema zadnjem dogovoru u vrhu EU-a, države koje prime izbeglice dobijaju 6.000 evra po glavi iz džepa unije za svakoga Sirijca kojeg udome.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track