(FOTO, VIDEO) AMERIČKA ZVER U JADRANU: Nosač aviona Hari Truman uplovljava u splitsku luku!
Foto: AP

Ratna tvrđava na putu ka Persijskom zalivu

(FOTO, VIDEO) AMERIČKA ZVER U JADRANU: Nosač aviona Hari Truman uplovljava u splitsku luku!

Hrvatska -
SPLIT - U splitskim vodama od 5. do 9. decembra biće ukotvljena američka ratna tvrđava, nosač aviona "Hari S.Truman".

"Truman" je iz svoje američke baze u Norfolku isplovio 16. novembra i Split mu je samo usputna luka na putu za Persijski zaliv, gde će davati podršku francuskim snagama u borbi protiv ISIL-a u Siriji.

Odluka o odlasku u Persijski zaliv donesena je pre terorističkog napada na Pariz. U ovom trenutku američke snage u tom delu sveta nemaju nijedan nosač aviona nakon što je povučen "Teodor Ruzvelt". Brod će na putu biti 7 meseci.

Ukupna dužina mu je 333 metra, širina 78 metara, a površina za sletanje 1,8 hektara ili tri fudbalska igrališta.

Američkoj vojsci isporučen je 1998. godine, a na prvu radnu plovidbu krenuo je 2000. godine. Ide na nuklearni pogon, dva A4W nuklearna reaktora, što mu omogućuje da bude operativan oko 20 godina bez dopunjavanja gorivom. Radni vek mu je oko 50 godina.

Kapacitet "Hari S. Trumana" je 6.250 članova posade i do 80 aviona. Reč je o avionima S-3A Viking, F14 Tomkat, F/A-18C Hornet, te E-2C Houkaj.

Avioni su smešteni na palubi i u hangarima iz kojih se podižu s četiri lifta. Naoružan je raketnim sistemom Si Sperou, sistemom SLQ-32 za elektronsko ratovanje, topovskim sistemom "gatling", sa 10 mitraljeza kalibra 50 milimetara.

Dosad je učestvovao u operacijama u Avganistanu i Irak, a 2003. godine tokom operacije protiv Sadama Huseina s ovog nosača obavljeno je 1.280 letova i izbačeno 700 tona projektila.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track