PUPOVAC OTIŠAO IZ EMISIJE ZBOG RUŽE TOMAŠIĆ: Hrvatska političarka traži veće uslovljavanje Srbije
Foto: Printscreen Yt

Prepucavanje

PUPOVAC OTIŠAO IZ EMISIJE ZBOG RUŽE TOMAŠIĆ: Hrvatska političarka traži veće uslovljavanje Srbije

Hrvatska -
Ministar spoljnih poslova Miro Kovač izjavio je da Republika Srbija ne može u Evropsku uniju dok ne ukine nadležnost za ratne zločine na području čitave bivše Jugoslavije - univerzalnu jurisdikciju. U Studiju 4 HRT-a na ove izjave ministra trebali su da se osvrnu saborski zastupnik Milorad Pupovac i evroparlamentarka Ruža Tomašić, ali je Pupovac napustio studio rekavši da ne želi da razgovara sa Tomašićevom.

Komentarišući najavljene uslove hrvatske diplomatije, Tomašićeva smatra da Hrvatska traži premalo jer osim pitanja nadležnosti za ratne zločine i prava hrvatske nacionalne manjine, pre ulaska Srbije u EU trebalo bi rešiti pitanje granica, nestalih osoba, otetog kulturnog blaga. Također, smatra da Srbija mora priznati postojanje logora za Hrvate na svom tlu, a tu je i ratna odšteta.

"Dakle, Hrvatska traži veoma malo i za to malo Dačić kaže da mi umišljamo da smo velesila. Ja mislim da je sramno to što Hrvatska traži i da je Hrvatska trebalo da traži puno više", naglasila je ona.S ozbirom da se Srbija proglasila merodavnom za sve ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije, pa tako i Hrvatske,

Tomašić kaže da bi ona taj problem lako rešila.

"Ako oni na tome insistiraju, ja bih poništila Zakon o oprostu, tj. aboliciji, pa bih sudila svima koji žive u Hrvatskoj, a izvršili su agresiju na nju. Isto tako za srpsku manjinu u Hrvatskoj išla bih po načinu reciprociteta. Dakle, kako oni našima, tako mi njihovima, pa ćemo mi igrati njihovu igru, samo što naši političari nemaju petlju da to naprave", zaključila je Tomašićeva.

Komentarišući Šešeljev stav kojim i dalje zagovara projekat Velike Srbije, Tomašić je rekla da će oni čitavo vreme zagovarati "Veliku Srbiju" zato što zapravo nisu kažnjeni, a kad niste kažnjeni za nešto, onda ćete nastaviti jer mislite da je to u redu.

"Njima je Velika Srbija u planu, što oni više govore o "elikoj Srbiji, toliko mi u Hrvatskoj više ćutimo, umesto da i mi govorimo o Velikoj Srbiji, da govorimo šta je taj projekt radio u Hrvatskoj, šta je napravio građanima RH, koliku je štetu napravio, koliko je života otišlo. Mi ćutimo', dodala je.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track