(VIDEO) OREŠKOVIĆ PRESEKAO: Ne dam ostavku, neka se Karamarko i Petrov povuku!
Foto: Beta

Kriza vlasti

(VIDEO) OREŠKOVIĆ PRESEKAO: Ne dam ostavku, neka se Karamarko i Petrov povuku!

Hrvatska -

Hrvatski premijer Tihomir Orešković poručio je danas da ne podnosi ostavku, ali je pozvao potpredsednike Tomislava Karamarka i Božu Petrova da se povuku iz vlade jer je to, kako je rekao, u ineresu vlade.

Orešković je pozvao da se Karamarko i Petrov povuku kako bi vlada mogla da nastavi sa reformama čiji rezultati vlade su već vidljivi.

Očekuje da će, kazao je, Karamarko i Petrov doneti odluke u interesu Hrvatske.

Na vanrednoj pres konferenciji, premijer Orešković je rekao da nije ni planirao da podnese ostavku i zahvalio, kako je rekao, svima koji su mu juče dali podršku.

"Ja im mogu poručiti da ću nastaviti raditi za boljitak Hrvatske", rekao je prmijer i objasnio da je juče morao da napusti vladu zbog sastanka u tajnoj službi. Kazao je i da ne sme da kaže koja je bila tema tog sastanka.

Potvrđujući praktično krizu vlasti, Orešković, koji je samo pre par dana podržao Karamarka u aferi "konsultantkinja" danas je rekao: "Odnosi Tomislava Karamarka i Bože Petrova postali su preveliki teret za vladu i za celu državu. Ja sam pokušao da ih pomirim, ali nisam uspeo. Zato ih pozivam obojicu da se povuku sa svojih funkcija", rekao je premijer novinarima, koji nisu imali pravo da postavljaju pitanja.

Koliko ovaj politički haos može uticati na državu, premijer je najbolje dočarao dešavanjima od pre nekoliko dana.

"Ova politička situacija počela je da ugrožava naše nacionalne interese, što je bilo posebno vidljivo kada smo pokušali da unovčimo naše obveznice u Londonu. Ja sam odlučio da se obveznice ne plasiraju. U sedmom mesecu ćemo dobiti bolje uslove. Takođe, reforma obrazovanja nikada nije bila upitna i ona se nastavlja. Ta reforma je za nas ključna i bilo bi dobro da se ubrza", rekao je premijer.

Mediji u Hrvatskoj konstatuju da je konačno potvrđena kriza vlasti i nagađaju šta bi mogao da bude naredni korak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track