VIRUS ZAPADNOG NILA PONOVO HARA HRVATSKOM: Od bolesti koje prenose komarci zaražen Osječanin
Foto: Shutterstock

Infekcija

VIRUS ZAPADNOG NILA PONOVO HARA HRVATSKOM: Od bolesti koje prenose komarci zaražen Osječanin

Hrvatska -

Hrvatski zavod za javno zdravlje (HZJZ) saopštio je da je virusološkom dijagnostikom utvrđeno da među pacijentima u Kliničkom bolničkom centru Osijek, ima obolelih od infekcije virusa Zapadnog Nila.

Rezultati obrade ukazuju na verovatnu infekciju virusom Zapadnog Nila, a radi potvrde sprovode se dodatni testovi, ističu u HZJZ-u. Dodaju kako su u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije isplanirali protivepidemijskih mera dezinsekcije prema epidemiološkoj proceni verovatnog mesta zaraze.

Prema podacima Evropskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), od početka ove sezone prenosa na području zemalja EU zabeleženo je 54 obolelih od groznice ZN-a.

Groznicu Zapadnog Nila uzrokuje virus koji u prirodi kruži među pticama koje su rezervoar i primarni domaćin, a prenosi se ubodom zaraženog komarca na ljude, kopitare ili druge sisavce kao slučajne domaćine.

Foto: AP
Foto: AP

Bolest se ne prenosi sa čoveka na čoveka, a pojavljuje se zavisno o sezonskoj aktivnosti komaraca. Najčešće, infekcija prolazi bez ikakvih simptoma, a u 20 odsto slučajeva se razvije manifestna bolest, sa pretežno blažim simptomima koji nalikuju gripu.

Retko se može razviti teža bolest sa simptomima meningoencefalitisa, prvenstveno kod starijih ljudi i onih oštećenog imuniteta.

Pored mera suzbijanja komaraca, jednako je važno da svaki pojedinac učestvuje u borbi protiv komaraca i to uklanjanjem vode kao mesta za potencijalni razvoj legla komaraca u okolini (okućnicama, vrtovima, terasama), redovnim pražnjenjem (barem jednom nedeljno) ili pravilnim pokrivanjem (posude za zalivanje, vaze za cveće, vaze na grobljima, odbačene automobilske gume, posude i igračke, limenke i sl.).

Preporučene preventivne mere su zaštita prozora i vrata mrežama ili boravak u klimatizovanim prostorima, nošenje dugačkih nogavica i rukava tokom boravka u području s mnogo komaraca i korišćenje repelenata, preporučuju iz Zavoda.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track