EPIDEMIJA KRAĐE DNEVNICA: Posle Vlade, i ova hrvatska državna ustanova opljačkana
Foto: Youtube/Printscreen

Nije im lako

EPIDEMIJA KRAĐE DNEVNICA: Posle Vlade, i ova hrvatska državna ustanova opljačkana

Hrvatska -

Nakon otkrivanja ‘afere Dnevnice’ u kojoj su se isplaćivali nepostojeći putni nalozi u Vladi, čime je država oštećena za 500.000 kuna, sada je otkrivena afera Dnevnice i u MORH-u, u kojoj je navodno ukradeno mnogo više novca.

Tportal piše kako je milion i po kuna ukradeno u MORH-u, takođe lažnim putnim nalozima. Ceo iznos je prisvojila administrativna sekretarica u Službi za nekretnine, građevinarstvo i zaštitu okoline MORH-a, Sanja Šprišić.

Šprišić je od 2004. do 2012. lažirala putne naloge, njih 942. Na osnovu toga ona je sebi mesečno isplaćivala oko 16.000 kuna, a sve je otkriveno 2012. pa je podnesena krivična prijava DORH-u.

Sekretarica je u putne naloge upisivala neistinite podatke o službenim putovanjima, naloge je pečatirala službenim pečatom MORH-a, ali bez znanja i odobrenja ovlašćenih osoba. Finansijska služba nije sumnjala u verodostojnost tih putnih naloga pa su joj dnevnice isplaćivane tokom više od osam godina, i to za putovanja na kojima nije nikada bila.

Šprišić je priznala krivicu. Na sudu je rekla da je ideju za sve dobila videvši da i drugi službenici dobijaju naknade za putovanja. Najpre je lažni nalog napravila kad je bila na privatnom putovanju. Rekla je da je zbog kredita bila u finansijskim problemima pa je sa takvom praksom lažnih putnih naloga nastavila.

Osuđena je na zatvorsku kaznu od godinu dana. Zatim je to promenjeno i zatvorska kazna je pretvorena u rad za opšte dobro, a nakon toga opet vraćena na kaznu zatvora. Novac je morala da vrati u budžet, ali vratila je samo 8700 kuna. U MORH-u ne radi još od 2013. a dug planira vratiti od rada u svojoj kompaniji, piše Tportal.

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track