Najnovije vesti

ANTE NOBILO: Porodice žrtava zločina šestorke iz Herceg-Bosne mogu da traže odštetu i dobiće je
Foto: YT Printscreen

Nadoknada

ANTE NOBILO: Porodice žrtava zločina šestorke iz Herceg-Bosne mogu da traže odštetu i dobiće je

Hrvatska

Ugledni hrvatski advokat Ante Nobilo izjavio je danas da će Hrvatska, posle presude u Hagu "hercegbosanskoj šetorci" trpeti finansijske posledice, jer će porodice žrtava moći da traže odštetu i sasvim je izvesno da će je i dobiti.

Deo haške presude šestorici bosanskih Hrvata kojom je potvrđena jedna od teza iz optužnice o udruženom zločinačkom poduhvatu u kojem je učestvovao i hrvatski vojni i politički vrh posebno je problematičan za Hrvatsku.

 

Može li taj deo presude imati i konkretne finansijske i pravne posledice za Hrvatsku?, zapitao se Nobilo rekavši da haška presuda ne donosi automatski loše finansijske i pravne posledice za Hrvatsku.

 

"Međutim, ona je osnova na temelju koje porodice žrtava navedenih u presudi mogu pred opštinskim sudovima u Hrvatskoj da pokrenu postupke za naknadu štete i sasvim je izvesno da će, na osnovu haške presude, te postupke i dobiti", kaže Nobilo.

 

Na isti način, kaže, i porodice hrvatskih Srba, čiji su bližnji ubijeni kao žrtve ratnih zločina, a za koje je sudski dokazano da su ih počinili pripadnici Hrvatske vojske i policije, nakon pravosnažne presude o ratnim zločinima ostvaruju pravo na naknadu štete.

"Te presude za naknadu štete, prema dosadašnjoj praksi hrvatskih sudova, a na temelju stava koje je zauzeo Vrhovni sud, iznose oko 220.000 kuna za ubijenog člana porodice", objasnio je Nobilo.

 

On smatra da je gotovo sigurno da će i porodice bošnjačkih žrtava koje su navedene u haškoj presudi istrajati u tužbama protiv Hrvatske i tražiti naknadu štete.

 

"Haškom presudom je dokazano da je HVO bio produžena ruka Republike Hrvatske i pod nadzorom i komandom hrvatskog političkog i vojnog vrha, pa će se zločini koje su pripadnici HVO-a počinili u BiH u individualnim odštetnim zahtevima tretirati kao da su ih počinili pripadnici Hrvatske vojske", precizirao je Nobilo.

 

Smatra da, međutim, treba imati na umu da je i pre današnje presude Haškog suda, Hrvatska praktično priznala HVO kao svoju vojsku jer je pripadnicima HVO-a priznala pravo na penzije iz hrvatskog budžeta, a porodicama stradalih pripadnika HVO-a pravo na naknade.

 

Hrvatska se, ističe Nobilo, sada mora suočiti s posledicama nekih loših odluka tadašnjeg njenog vojnog i političkog vrha, kao što se svaki čovek na individualnom nivou ponekad mora suočiti s posledicama sopstvenih postupaka.

 

Na pitanje otvara li ta presuda Bosni i Hercegovini mogućnost da tuži Hrvatsku i zatraži plaćanje ratne odštete, Nobilo kaže da o tome u ovom trenutku ne bi želeo spekuliše.

" Presuda, nažalost, neće biti iskorištena kao povod da hrvatska strana izrazi iskreno žaljenje zbog žrtava. Bošnjački će političari verojatno presudu pokušati da iskoriste u politici prema Hrvatima", kaže Nobilo i dodaje da su sve nekada zarađene strane ukopane u svojim pozicijama i postale su taoci ratnih politika".

 

Precizira da su građani Hrvatske postali taoci Tuđmanove politike i mita o tome da je Hrvatska nastala u ratu, iako je nastala odlukom Sabora o nezavisnosti.

 

"Uspostavljaju se 'državne istine' o ratu, setimo se samo saborske Deklaracije iz 2000. u kojoj stoji da je Hrvatska i u BiH vodila odbrambeni rat. Te 'državne istine' se onda ponavljaju kao 'mantra' i postaju nacionalni mit pa se gotovo nitko više ne usudi slobodno da misli i na stvari da gleda vlastitim očima", naveo je Nobilo.

 

"Ko god je hteo racionalno da gleda na stvari i hrvatsku politiku prema BiH - nije iznenađen presudom", zaključio je Nobilo.

 

Nobilo je ovako, na istu temu, govorio pre godinu dana:

(Kurir.rs/Tanjug)

(Foto: YT Printscreen)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo kako su kažnjeni učenici iz Aranđelovca koji su maltretirali devojčicu!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...