HRVATSKA UVOZI RADNIKE SA KOSOVA: Pune autobuse voze u lijepu njihovu!
Foto: Profimedia

POČELA BITKA ZA LJUDE

HRVATSKA UVOZI RADNIKE SA KOSOVA: Pune autobuse voze u lijepu njihovu!

Hrvatska -

Hrvatska je, prema poslednjim podacima, imala 195.000 nezaposlenih, što je za oko 50.000 manje nego krajem januara 2017. godine, a mediji pišu da sada hrvatske kompanije autobusima dovoze radnike s Kosova.

Poslednji put je toliki broj nezaposlenih zabeležen 1990. godine.

Analitičari "Makrohaba" s Ekonomskog fakulteta ističu da se nezaposlenost trenutno nalazi šest odsto ispod dvadesetogodišnjeg proseka i niža je nego kada je bila na vrhuncu ekonomskog ciklusa 2008. godine.

Rekordan broj nezaposlenih - 395.000 - imali su u zimskim mesecima s 2001. na 2002. godinu, a sadašnji pad nezaposlenosti nije vezan samo uz prestanak recesije i oporavak ekonomije, već i uz iseljavanje..

"Nestašica radne snage zakonito će dovesti do toga da će se poboljšati položaj radne snage. Poslodavci su osvestili taj problem i prihvatili su da moraju da ulože u radnika da bi ga dobili", komentariše za Večernji list Davorko Vidović, savetnik HGK za tržište rada.

Prema njegovim rečima, radnici su postali ključni limitirajući faktor za razvoj, a poslodavci su zabrinuti i u skladu s tim se i ponašaju.

"Znam za nekoliko kompanija koje su već autobusima dovezle grupe od po 40 ili 50 radnika s Kosova, a mnogi su se angažovali i u pronalaženju radnika u Bosni i Hercegovini. Počela je bitka za ljude, a to će se osetiti i na primanjima zaposlenih", ističe Vidović.

Kurir.rs/Večernji list

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track