KOMEMORACIJA U BLAJBURGU: I hrvatski ministri na ustaškom skupu, alkohol se pije krišom! (VIDEO)
Foto: Printscreen/ Index.hr

OČEKUJE SE 15.000 LJUDI

KOMEMORACIJA U BLAJBURGU: I hrvatski ministri na ustaškom skupu, alkohol se pije krišom! (VIDEO)

Hrvatska -

Hrvatska i ove godine u Blajburgu obeležava godišnjicu stradanja ustaških vojnika na kraju Drugog svetskog rata. U Blajburgu su i tri ministra hrvatske Vlade.

Austrijske vlasti očekuju da će na komemoraciji učestvovati oko 15.000 ljudi.

Program komemoracije počinje u 11 sati molitvom kod hrvatskog groba na mesnom groblju u Lojbaher feldu, nakon čega kreće kolona prema Blajburškom polju na kojem u 12 sati počinje službeni deo.

Zagrebački Indeks piše da su njihovi reporteri na putu do Blajburga videli trojicu ministara iz hrvatske vlade – Kujundžića, Kuščevića i Medveda, a da će tamo biti i predsednik Sabora Gordan Jandroković.

Osim toga, oni navode da u Blajburgu ima mnogo policije, da se ne prodaje alkoholol, pa ga građani piju krišom, jedu kobasice i piju koka-kolu. “Indeks“ takođe ističe da je zbog skupa tokom dana bila velika gužva na granici između Austrije i Slovenije. Podsećamo, skup u Blajburgu je proteklih meseci bio u žiži austrijske javnosti zbog mnogobrojnih zahteva da on bude zabranjen. Osim toga, prvi put od održavanja komemoracije u Blajburgu biće održane i demonstracije protiv ovog skupa.

Zbog rizika od izbijanja sukoba između učesnika dva događaja policija je odredila da anti-Blajaburg demonstracije budu daleko od mesta na kojem se svake godine okupljaju desničari iz Hrvatske. Komemoracija u Blajburgu ove godine je suočena sa najvećom kritikom u Austriji, a javnost je tražila da se skup zabrani, što vlada nije želela, ali zato predstoji mogućnost da se u zakon o zabrani veličanja nacizma uvrste i ustaški simboli, kako bi se zabranilo njihovo nošenje na ovom događaju. Rimokatolička crkva u Austriji reagovala je na kritike i zabranila je političke govore za vreme mise, kao i nošenje uniforma i simbola, transparenanata sa desničarskim saržajem, kao i točenje alkohola i štandove za prodaju.

Kurir.rs/ Tanjug/ Index.hr

Foto: Printscreen/ Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track