HRVATSKA TRLJA RUKE: Zaradiće milione od prodaje ovih rezidencija bivše SFRJ
Foto: Nekretnine Daglas Eliman, Douglas Elliman Real Estate

PODELA IMOVINE

HRVATSKA TRLJA RUKE: Zaradiće milione od prodaje ovih rezidencija bivše SFRJ

Hrvatska -

Posle prodaje stana Josipa Broza Tita u Njujorku, na redu je prodaja stanova u kojima su bile smeštene jugoslovenske ambasade i druga predstavništva u Tokiju, Bernu i Bonu, a pošto cene nekretnina u tim gradovima astronomski rastu, Zagreb očekuje da dobro profitira.

Zajednički Odbor država naslednica za sukcesiju diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ odlučio je na sastanku održanom u Skoplju 4. i 5. aprila 2016. godine da se pokrene postupak zajedničke prodaje tzv. velikih kompleksa, odnosno nekretnina koje su veličinom i vrednošću prevelike za bilo koju državu bivše Jugoslavije. Prvi je prodat stan ambasadora SFRJ pri UN, o čemu smo već pisali.

foto: Nekretnine Daglas Eliman, Douglas Elliman Real Estate

Od preostalih, najvrednija je zgrada ambasade i rezidencija u Tokiju s 1.726 m2 korisne površine, čija je vrednost u Skoplju procenjena na 16 miliona dolara. Hrvatski mediji navode da će, prema stalnoj sukcesijskoj formuli za diplomatsku imovinu, Zagrebu pripasti oko 3.700.000 dolara.

foto: Nekretnine Daglas Eliman, Douglas Elliman Real Estate

Zatim se prodaju ambasada i rezidencija u Bernu, u Švajcarskoj. Reč je o objektu sa 1.758 m2 upotrebne površine, čija je vrednost procijenjena na 7,7 miliona dolara. Hrvati očekuju da im priadne 1.744.000 dolara.

foto: Nekretnine Daglas Eliman, Douglas Elliman Real Estate

Treća je ambasada u Bonu s 2.392 m2 korisne površine, čija je vrednost procijenjena na 5,4 miliona dolara. Zagreb procenjuje da mu pripada 1.268.000 dolara.

Tu je i velika vila na Menhetnu, vredna oko 50.000.000 dolara, od čije prodaje Hrvatska očekuje još čak 11.500.000 dolara.

Kako se delilo blago bivše SFRJ i Titove nekretnine

Čak 237 miliona dolara na računima po američkim bankama podeljeno je u aprilu 2003. U septembru te godine podeljeno je 1,3 milijarde dolara duga Ruske Federacije. U maju 2005. podiljeno je zlato iz Banke za međunarodna poravnanja u Bazelu, zlato Narodne banke Jugoslavije i 221 milion američkih dolara u preostalim bankama u inostranstvu.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: Nekretnine Daglas Eliman

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Ekskluzivno: Zavirili smo u Titovu vilu Galeb u Igalu, ono što je izgrađeno pre 40 godina i dalje ostavlja bez daha!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track