Najnovije vesti

CVIJANOVIĆEVA: Imamo brojne dokaze protiv Orića, očekujem da mu se sudi! Dosta je bilo protekcije Bošnjaka!
Foto: Printscreen RTRS

PRED LICE PRAVDE!

CVIJANOVIĆEVA: Imamo brojne dokaze protiv Orića, očekujem da mu se sudi! Dosta je bilo protekcije Bošnjaka!

Bosna i Hercegovina

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović očekuje da svi za koje postoji sumnja i dokazi da su počinili ratni zločin budu izvedeni pred lice pravde i ističe da su protiv ratnog komandanta takozvane Armije BiH Nasera Orića prikupljeni brojni dokazi.

"Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina predočio je brojne dokaze protiv Orića i zato očekujem da se nađe pred licem pravde", rekla je ona novinarima i podsetila da se dosad selektivno sudilo za ratne zločine.

 

"Tu smo videli nešto što je postojalo mnogo godina i bilo praksa u BiH i nigde drugde - da smo imali retroaktivnu primenu zakona, odnosno prava, i selektivan pristup pravdi, jer je Srbima presuđivano po strožem zakonu, kasnije donetom i retroaktivno primenjivanom, dok je nad Bonjšacima primenjivan zakon koji je bio na snazi u vreme počinjenja ratnog zločina", navela je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je neprihvatljivo da za iste stvari postoje blaže i strože kazne.

 

"U BiH su mnoge stvari išle pogrešno, tako i ovo", konstatovala je Cvijanovićeva.

 

Apelaciono veće Suda BiH ukinulo je oslobađajuću presudu ratnom komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću za ratne zločine protiv ratnih zarobljenika u Bratuncu i Srebrenici 1992. godine, odnosno za zločine u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

 

Kurir.rs/RTRS

Foto: RTRS

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...