HRVATI MASOVNO ODLAZE IZ ZEMLJE: Neće da im deca rastu u zemlji koja veliča ustaštvo
Foto: EPA

NAPUŠTAJU DOMOVINU

HRVATI MASOVNO ODLAZE IZ ZEMLJE: Neće da im deca rastu u zemlji koja veliča ustaštvo

Hrvatska -

Iz Hrvatske odlazi sve više ljudi, a osim ekonomskih, razlozi su i rastući nacionalizam i šovinizam, verski fanatizam i netolerancija

Nije Hrvatska, naravno, jedina zemlja čiji građani bolji život pokušavaju da pronađu negde drugde. Međutim dok to čini oko 1 odsto radno sposobnih Nemaca, Šveđana, Francuza, ili oko 3 procenata Slovenaca, iz Hrvatske je otišlo oko 15 odsto njenih građana u starosti od 20 do 64 godine.

Uz brojke, ono što posebno zabrinjava su razlozi zbog kojih ljudi napuštaju Hrvatsku. Ekonomski sigurno dominiraju. Ali, sve češće oni koji odlaze ili su pred odlaskom kao razlog navode opšu klimu u društvu.

Netolerancija, isključivost, verski fanatizam, nacionalizam, ograničavanje građanskih sloboda, nefunkcionisanje pravne države, samo su neki od termina koje brojni građani navode kao argumente zbog kojih ne žele da im deca odrastaju u Hrvatskoj.

Veličanje ustaštva i negiranje holokausta

Godišnji izveštaj američkog Stejt departmenta ponovo (kao i prošlih godina) ukazuje na niz problema u hrvatskom društvu. Uz odnos prema (ne)povratu oduzete imovine i nekoliko slučajeva nepoštovanja verskih sloboda naglasak je (kao i prošlih godina) na istorijskom revizionizmu.

Ili, vrlo konkretno na veličanju ustaštva i negiranju holokausta.

Za njih i žrtve i zločinci svoj status “zaslužuju” pre svega nacionalnim predznakom. Bez obzira na činjenično stanje i usprkos hršćanskim moralnim načelima koja zdušno brane na ulicama i referendumima. Naravno, u takvoj računici samo hrvatske žrtve zaslužuju saosećanje, a samo “neki drugi” zločinici, ne i hrvatski, osudu.

Kurir.rs/ Net.hr

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track