HRVATSKA I DALJE BRUJI O MATURANTU KOJI JE POSRAMIO KOLINDU I PRIČAO O SRBIJI: Mislim da je to bila baš dobra prilika da nešto kažem!
Foto: Facebook/Ilija Srpak

GOVOR PRIVUKAO PAŽNJU

HRVATSKA I DALJE BRUJI O MATURANTU KOJI JE POSRAMIO KOLINDU I PRIČAO O SRBIJI: Mislim da je to bila baš dobra prilika da nešto kažem!

Hrvatska -

Hrvatska javnost već nekoliko dana priča o maturantu Iliji Srpku, iz okoline Varaždina, koji je svojim govorom o situaciji u državi oduševio naciju, ali dobro posramio političare.

“Naše školstvo danas forsira prosečnost, a gasi izvrnost”, bile su reči kojima je ovaj genijalac pred predsednicom i ministarkom započeo svoj govor.

Podsetimo, on je rekao da se u Hrvatskoj premalo ulaže u znanje, dok je istovremeno pohvalio Srbiju.

"Svaka čast našim susedima, imam puno prijatelja tamo, mogu reći da imamo na čemu da im zavidimo", rekao je.

Srpak je objasnio da je govor bio dobra prilika da se nešto kaže.

"Znao sam da nema smisla održati isti govor kao i ljudi pre mene. Ništa se ne bi promenilo”, rekao je Ilija.

“Mišljenja sam da treba više biti disciplinovaan. Ja dnevno po devet sati rešavam zadatke i ne kažem da svi treba da budu poput mene, samo je potrebno malo više volje i strpljenja”, tvrdi Ilija, koji čeka rezultate državne mature, ali još ne može da se odluči da li će upisati hemiju u Zagrebu ili u Engleskoj.

“Jedini razlog zbog kog Hrvati beže iz države jeste što ovde ne mogu pronaći posao ili nisu zadovoljni uslovima. Ja bih se svakako vratio u Hrvatsku, ali to je dosta daleka budućnost”, kazao je Ilija pa se pohvalio kako je i njegov mlađi brat Marko juče osvojio čak četiri Oskara znanja, a danas je već u letnom kampu iz informatike.

“Ilija ide sledeće nedelje na pripreme, pa onda na Olimpijadu iz hemije. Tako da stalno imamo zaokruženo u kalendaru ko je kad kod kuće pa pokušavamo barem jedan vikend da ulovimo da smo svi zajedno, da odemo i na more kao porodica”, ispričala je njihova majka Dunja Srpak, koja kao najveći problem u hrvatskim školama ističe to što deca ne uče s razumevanjem, a kurikulum ih ne usmerava na područja u kojima su najbolja.

Kurir.rs/Net.hr/RTL Foto: Facebook/Ilija Srpak

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track