Najnovije vesti

HRVATSKI MEDIJI UDARILI PO PLENKOVIĆU: Moćni Tramp je u problemu zbog afere iz vremena kad nije bio predsednik, a naš premijer je lagao Sabor i javnost i nikom ništa!
Foto: Reuters

slučaj agrokor

HRVATSKI MEDIJI UDARILI PO PLENKOVIĆU: Moćni Tramp je u problemu zbog afere iz vremena kad nije bio predsednik, a naš premijer je lagao Sabor i javnost i nikom ništa!

Hrvatska

Najnovija afera u slučaju Agrokor, nastala posle iskaza bivše ministarke finansija Martine Dalić Tužilaštvu, obelodanila je da je premijer Andrej Plenković, ipak, bio upućen u sve što se dešavalo vezano za taj koncern, da je lagao Sabor i javnost, što je dodatno podiglo tenzije na hrvatskoj političkoj sceni.

Hrvatski mediji pišu da je posle iskaza Dalićeve postalo jasno da je premijer Andrej Plenković lagao u Saboru, kao i javnost o grupi Borg, koja je radila na izradi Lex Agrokor, i sastancima sa bivšim vlasnikom Ivicom Todorićem.

 

"I šta se dogodilo? Apsolnutno ništa", pitaju i konstatuju hrvatski mediji i dodajju da je izuzetno važno ko su ljudi u Banskim dvorima, odnosno ko su oni kojima pred vrata dolaze štrajkači, ko je onaj koji odlazi u posetu Angeli Merkel, i kako se saznaje iz saopštenja, ko je onaj ko će u Zadužibni Konrad Adenauer održati predavanje na temu "Hrvatska i budućnost EU".

Mediji podsećaju da su ovog leta hrvatski mediji pisali o norveškom ministru ribarstva koji je zbog činjenice da je tokom godišnjeg odmora u Iranu koristio službeni mobilni telefon, a to je zabranjeno za zemlje s kojima norveška nema uspostavljenu bezbednosnu saradnju - podneo ostavku.

 

Vest je došla do Hrvatske, a ne treba ni listati ili gledati norveške medije da bi se znalo da je sve što se zbivalo oko njegove ostavke danima bilo udarna vest, da su o tome govorili mnogi političari, a široka javnost ili nacionalni intelektualni autoriteti nisu ni morali mnoto da govore.

 

Naprosto, ministar ribarstva Per Sandberg je znao da mora da podnese ostavku, a nezavisno od toga vladi je usledila kazna: manjinska koaliciona vlada je već u prvom narednom merenju rejtinga značajno izgubila na popularnosti.

 

Ovih dana hrvatski mediji takođe izveštavaju o novoj mogućnosti da se velikom i moćnom Donaldu Trampu dogodi opoziv zbog svega što curi o njemu iz njegovog predizbornog perioda.

Oni takođe govore da se "šire dezinformacije", da se radi o lanjskom snegu itd., ali Amerika vri.

 

Nema skrivanja pod tepih. Demokratske institucije, pravosuđe, istražna tela itd uhvatila su se u koštac s novim informacijama o predsedniku Trampu nezavisno od toga na koje se njegovo razdoblje odnosi.

 

Ništa za njih nije "lanjski sneg", konstatuju mediji i dodaje da u Hrvatskoj to nije slučaj, što je pokazao i poslednji slučaj iskaza ministarke Dalić.

"Kako to da u Norveškoj ministar daje ostavku u avgustu, a kod nas je pravilo da se ništa ne dešava tokom sezone godišnjih? Je li opozicija na godišnjem? Da, imamo nekoliko izjava da je ovo što se zbilo nedopustivo. I da potvrđuje sve ono što se znalo, da bi premijer morao da podnese ostavku".

 

Država u kojoj premijer može da laže i nikom ništa je duboko bolesna, pišu mediji i ističu da to pokazuje da su demokratski mehanizmi paralizovani, da su mediji velikim delom uništeni.

 

"Ovu zemlju vodi čovek kojem laganje nije nikakav problem. Možemo li mu da verujemo kada nešto kaže radnicima Uljanika? Možemo li mu verovati kada prvi naredni put bude rekao: 'Nisam znao'? Znamo da će biti upravo neumesno kada će, nesumnjivo lepo govoriti, na tako ponosno najavljenom predavanju na temu 'Hrvatska i EU'", pišu hrvatski mediji.

 

Kurir.rs/Tanjug
Foto: Reuters

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...