PUPOVAC OGORČEN NA HRT: Dali otkaz novinaru zbog svađe s urednicom, a zbog negiranja ustaških konc-logora za Srbe nikom ništa!
Foto: Beta/Damir Senčar

LICEMERJE

PUPOVAC OGORČEN NA HRT: Dali otkaz novinaru zbog svađe s urednicom, a zbog negiranja ustaških konc-logora za Srbe nikom ništa!

Hrvatska -

ZAGREB - Poslanik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), Milorad Pupovac, kritikovao je hrvatski Javni servis HRT i poručio da njegov poslanički klub više neće braniti ponašanje odgovornih u toj televiziji, zbog otkaza koji je dobio novinar Hrvoje Zovko i, kako je rekao, navodnog demantija objavljenog na toj TV da u Jastrebarskom od 1941. do 1945. nije postojao dečji logor.

''HRT je javni servis građana o kojem posebnu brigu vodi Sabor i vrlo često je to bilo tema za ovom govornicom - SDSS je često branio i štitio samostalnost uređivačke politike i pospešivanje uslova za njegov rad, ali ono što se u poslednje vreme događa na HRT, veoma nas zabrinjava", rekao je Pupovac.

Podsetio je da je na HRT pre nekoliko dana objavljen navodni demanti da 1945. nije postojao dečji logor što je samo po sebi nedopustivo i u neskladu s Krivičnim zakonom kada je u pitanju negiranje Holokausta, a istovremeno na HRT se donosi odluka o hitnom otkazu uredniku i novinaru, i to po kratkom postupku, jer je ušao u verbalni duel s urednicom.

"Nešto što je trebalo da bude rešeno unutar kuće profesionalnim, kolegijalnim razgovorom i sankcijama koje su primerene toj vrsti ponašanja koje se zbilo između urednice i novinara, završava vanrednim otkazom, a nešto što je vredno pažnje Državnog tužilaštva i nešto što je rezultat kršenja zakona, Ustava i međunarodnih konvencija, to prolazi kao da se nije dogodilo", upozorio je Pupovac i zapitao kakvi su to kriterijumi po kojima HRT radi.

"Ništa, ujeo vuk magare", zaključio je i poručio: "Klub zastupnika SDS S-a od sada više neće braniti HRT".

Za to će, kazao je, biti prilika već danas s obzirom na to da bi na saborskom Odboru za medije trebalo da bude rasprava o Godišnjem izveštaju o radu Nadzornog odora HRT-a i sprovođenju nadzora zakonitosti rada i poslovanja HRT-a i to iza zatvorenih vrata, a reč je o javnom novcu, podsetio je Pupovac, preneli su hrvatski mediji.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Beta/Damir Senčar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track