BUGARSKA SAVETUJE HRVATSKU ZA PREDSEDAVANJE EU: Budite spremni na stalne promene
Foto: Profimedia

PAR KORISNIH SAVETA

BUGARSKA SAVETUJE HRVATSKU ZA PREDSEDAVANJE EU: Budite spremni na stalne promene

Hrvatska -

Hrvatska bi prilikom preuzimanja predsedavanja Savetom Evropske unije u prvoj polovini 2020. trebalo da bude spremna na stalne promene, a to uključuje i prilagođavanje prioriteta, poručila je u Zagrebu Lilijana Pavlova, ministarka koordinator bugarskog predsedavanja Savetom EU.

"Savet Hrvatskoj, koja preuzima predsedavanje u prvoj polovini 2020, jeste da administracija bude spremna na stalne promene. To uključuje i prilagođavanje prioriteta. Preporuka je da oni budu što opširnije definisani kako bi mogli da se prilagode konkretnim izazovima", izjavila je Pavlova.

Ona je Hrvatsku savetovala da "postavi sebi ambiciozne, ali dostižne ciljeve" i dodala da je predsedavanje Savetom EU velika prilika, ali i izazov za zemlje članice.

Navodi se da se Pavlova osvrnula se na organizacione, diplomatske, stručne, finansijske i političke izazove pripreme i sprovođenja bugarskog predsedavanja Savetom EU u prvoj polovini 2018. godine, kao i na glavne teme predsedavanja, poput budućnosti mladih i Evrope, povezivanja zapadnog Balkana, kao i bezbednosti i digitalne ekonomije.

Ministarka je rekla da je u realizaciji učestvovala "čitava vojska ljudi", a da je bugarska vlada odlučila da osnuje i posebno ministarstvo kako bi se proces centralizovao i bio efikasniji.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja