PRAVDA ZA HUANITA Teško bolesni Riječanin osuđen na 2 godine zatvora zbog gajenja marihuane za lečenje, OČAJNA MAJKA MOLI: Pomozite, on tamo neće preživeti! (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

sramota

PRAVDA ZA HUANITA Teško bolesni Riječanin osuđen na 2 godine zatvora zbog gajenja marihuane za lečenje, OČAJNA MAJKA MOLI: Pomozite, on tamo neće preživeti! (VIDEO)

Hrvatska -

Riječanin Huanito Luksetić (41) po presudi drugostepenog suda koji je potvrdio presudu osnovnog suda iz decembra 2017. godine će morati u zatvor zbog gajenja marihuane koju je nameravao da koristi za lečenje.

On je osuđen na dve godine zatvora, dok je njegovom sugrađaninu Goranu Zakrajšeku (47) izrečena kazna od 10 meseci zatvora. Njegov advokat Vladimir Gredelj, izjavio nam je kako je duboko razočaran činjenicom da je potvrđena prvostepena presuda. "Tužan sam jer je Huanito samo spašavao svoj život i zdravlje", izjavio je Gredelj.

Presudom su ostali zatečeni i Huanito i njegova majka, koji su na suđenju naglašavali da je Huanito kao oboleli od multiple skleroze uzgoju konoplje i uzimanju ulja kanabisa prišao kad je već sve probao u lečenju i konvencionalnu medicinu i nekonvencionalne metode.

Zlata Luksetić, Huanitova majka, šokirana je presudom.

"Moj sin se borio za sebe, sadio je za sebe, posadio je 11 biljaka različitih vrsta da vidi koja mu najviše odgovara, da ne mora svake godine da strepi od policije. Zar je to tako teško razumljivo. Huanito je imao sve napisano kako se koja biljka zove, zašto nisu snimili kad su skupljali? Nije nikoga Ubio. Nikome nije prodao ni dao, borio se samo za svoje zdravlje. Jesmo li mi ljudi ili nismo", rekla ona.

"Moj sin je mali čovek koji ne može da radi. Samo leži, hoda kao avet po kući. Ne može ni da radi u bašti, ništa ne može. Htela bih im poručiti da razmisle što rade s malim, bolesnim čovekom. Moj sin nije ubica, nikoga nije ubio, nikoga nije otrovao, ništa nikome nije dao. Progledajte, progledajte ljudi, progledajte".

"Želim da može hodati, da se može sam obući i sam otići u toalet. Je li to puno? Recite mi, je li to puno Molim vas, ljudi, shvatite da se borimo. Očajna sam, toliko je ponižavajuće da jedan sud može nešto ovako napraviti", govori majka za Index.

Po njenim rečima Huanito ne bi izdržao dve godine u zatvoru. "Pomozite mi da se izborim za njega", rekla je očajna majka.

Prema pisanju hrvatski medija, predsednica Grabar-Kitarović je spremna da pomiluje Huanita čim se podnese zvaničan zahtev.

Kurir.rs/Novilist.hr

Foto: Youtube screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track