KOLINDA U JASENOVCU:  Izražavam najdublji pijetet svim žrtvama koje su stradale u logoru
Foto: Beta/Robert Koren

poklonila se

KOLINDA U JASENOVCU: Izražavam najdublji pijetet svim žrtvama koje su stradale u logoru

Hrvatska -

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, danas je, kao i ranijih godina, dan uoči državne komemoracije posetila Spomen područje Jasenovac i položila buket belih ruža ispod spomenika.

"Polažući venac u sećanje na žrtve logora Jasenovac i stojeći u tišini uz ovaj kameni cvet, izražavam najdublji pijetet svim žrtvama koje su stradale u logoru. Neka ovo uvek bude samo mesto pijeteta, ali i mesto koje će nas opominjati koliko je važno mlade naraštaje odgajati za mir, zajedništvo i solidarnost među ljudima i narodima", navela je Grabar-Kitarović u memorijalnoj knjizi u Jasenovcu.

Ona je dodala da Drugi svetski rat u Hrvatskoj i danas budi bolna sećanja na brojna stradanja.

"Prošlost ne možemo promeniti, ali budućnost možemo graditi na bolji način, za lepši i humaniji život svih ljudi u Hrvatskoj i širom sveta", napisala je hrvatska predsednica, a prenosi Hina.

Hrvatsku predsednicu sutra će u Jasenovcu na državnoj komemoraciji, kojoj će biti predstavnici Vlade i Sabora, predstavljati šefica njene kancelarije Anamarija Kirinić.

U Spomen parku Jasenovac juče su predstavnici dela manjinskog naroda, koji živi u Hrvatskoj, i udruženja antifašista održali komemoraciju žrtvama tog ozloglašenog ustaškog logora, sa koje je poručeno da dok se ustaški poklič "za dom spremni" ne makne iz upotrebe oni neće učestvovati u državnoj komemoraciji.

Predstavnici manjina i udruženja antifašista u Hrvatskoj četvrtu godinu za redom komemoraciju jasenovačkim žrtvama održali su odvojeno od države zbog nezadovoljstva revizionističkom politikom, minimizaranjem žrtava tog ustaškog logora iz Drugog svetskog rata i glorifikacijom ustaškog režima i NDH Ante Pavelića.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track