MILORAD PUPOVAC NA KOMEMORACIJI SRPSKIM ŽRTVAMA U GRUBORIMA: Za sve ove godine nije rešen nijedan zločin
Foto: BETA/HINA/Daniel KASAP

jasno

MILORAD PUPOVAC NA KOMEMORACIJI SRPSKIM ŽRTVAMA U GRUBORIMA: Za sve ove godine nije rešen nijedan zločin

Hrvatska -

Hrvatski državni vrh u Gruborima odaje počast srpskim žrtvama, kojima se to nije trebalo dogoditi.

Milorad Pupovac, predsednik Saveta SNV-a, prvi se obratio prisutnima koji su se, kako je rekao, okupili da odaju počast žrtvama.

"Od 6. avgusta do početka septembra 1995. godine ubijena su najmanje 24 stanovnika Plavna i njegovih zaseoka, uglavnom starijih osoba. Ubijeni su dok su gonili stoku i obavljali poslove na poljima, ležali u krevetu ... Ubijani su, takođe, s podignutim rukama u vazduh. Oni nisu bili naoružani, nisu bili vojnici, nisu mogli nikome naštetiti ili se braniti od onih koji su došli s namerom da ih ubiju, ubili su ih pripadnici Hrvatske vojske i specijalne policije, a njihova ubistva su dokumentovali UN, DORH i Svi su otkrili da je ovde počinjen ratni zločin protiv civilnog stanovništva i da za ovo krivično delo niko nije odgovoran, kao i za većinu zločina koji su počinjeni u Sektoru Jug, sudovi su radili svoj posao, ali nisu uspeli da utvrde ko je zločine počinio. radili su i oni čija sudska etika nije dozvolila da zločin ne prođe nekažnjeno ", rekao je Pupovac, podsjetivši da još niko nije odgovoran za to krivično delo.

"Da nije bilo koraka koje su preduzeli premijer Plenković i predsednik Milanović, ova dva krsta ne bi bila podignuta posle 20 godina", rekao je, podsetivši da Plavni sada ima oko 30 stanovnika od više od hiljadu pre 1995. godine.

U Grubori je danas stigao i specijalni izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića za izdavanje nestalih, Veran Matić.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track