Najnovije vesti

SKANDAL U HRVATSKOJ! SPOMENIK ŽRTVAMA USTAŠA SRUŠILI ZBOG PARKINGA: Nađene i kosti palih vojvođanskih boraca protiv nacista!
Foto: Twitter / Srpsko narodno vijeće

noskovačka dubrava

SKANDAL U HRVATSKOJ! SPOMENIK ŽRTVAMA USTAŠA SRUŠILI ZBOG PARKINGA: Nađene i kosti palih vojvođanskih boraca protiv nacista!

Hrvatska
12:03h

U Noskovačkoj Dubravi, u Hrvatskoj, seoske vlasti su naložile rušenje spomenika žrtvama ustaškog režima da bi napravili parking za turističke autobuse.

Spomenik je srušen početkom ove sedmice, a posvećen je poginulim borcima vojvođanskih brigada i žrtvama ustaškog terora u tom mestu.

Plan je da spomenik bude premeštan 10-20 metara daje od mest gde se nalazio, ali...

Zamenik župana Virovitičko-podravske županije Igor Pavković kaže da je spomenik sagrađen 50-ih godina prošlog veka u centru sela, ispred tamošnje osnovne škole. 

U okviru spomenika nalazi se spomen-kosturnica u koju su sakupljeni zemni ostaci poginulih boraca vojvođanskih brigada s više lokacija u okolini, gde su se tokom Drugog svetskog rata vodile borbe s Nemcima, rekao je Pavković za hrvatski nedeljnik Novosti.

Uklanjanje je inicirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim delovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije ispred čije se upravne zgrada i nalazi.

Uklanjanje je obrazloženo potrebom da se na tom mestu izgradi parkiralište za autobuse, s obzirom na to da se na toj lokaciji nalaze hostel i prihvatilište, kao i da je do epidemije korona virusa tamo dolazilo dosta posetilaca, među kojima i grupe u autobusima.

Pavković kaže da su bili u dilemi jer se, smatra, parking mogao sagraditi na mestu gde bi trebao da bude premešten spomenik, što je, prema njegovim rečima, dobra lokacija za autobuse. 

"Time bi se uštedeli troškovi demontaže i premeštanja spomenika. S radovima na uklanjanju spomenika na površinu su se pojavile i kosti vojvođanskih boraca. Zbog nalaska je pozvana policija koja je napravila uviđaj i zatvorila gradilište, dok se pitanje kostiju na reši.

Kurir.rs / Tanjug,   Foto: Twitter / Srpsko narodno vijeće

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...