PLENKOVIĆ PROGOVORIO UKRAJINSKI I PORUČIO Krim je Ukrajina! Zelenskom ponudio iskustvo u mirnoj reintegraciji VIDEO
Foto: Printscreen Twitter

Krimska platforma

PLENKOVIĆ PROGOVORIO UKRAJINSKI I PORUČIO Krim je Ukrajina! Zelenskom ponudio iskustvo u mirnoj reintegraciji VIDEO

Hrvatska -

U Kijevu danas je održala prvi samit pod nazivom "Krimska platforma" odkale su učesnici poslali poruku da Ukrajina nije sama i da međunarodna zajednica neće priznati aneksiju Krima, a nova platforma biće put da se nađe zajedničko rešenje za to pitanje.

Na samitu je govorio veliki broj učesnika, a među njima je bio i hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je ponovio da Hrvatska u potpunosti podržava teritorijalni integritet Ukrajine i upozorio na kršenja prava stanovnika Krima - krimskih Tatara, Ukrajinaca, manjina, verskih i drugih zajednica.

"Međunarodna zajednica očekuje od Rusije da se u potpunosti pridržava međunarodnog humanitarnog prava", rekao je Plenković, koji je deo govora održao i na ukrajinskom jeziku, prenosi portal Index.hr.

Plenković je Ukrajini ponudio pomoć i hrvatsko iskustvo mirne reintegracije "okupiranih" područja bez žrtava.

Plenković je hrvatskim novinarima po završetku samita rekao da delom postoji mogućnost da se Rusija nađe za pregovaračkim stolom, ali je istakao da je ova inicijativa prvenstveno usmerena na Krim, dok se za Donjeck i Lugansk deluje kroz takozvani normandijski format.

"Naš cilj je da nema više žrtava i da se pregovorima donese rešenje" za trenutnu situaciju u Ukrajini", rekao je Plenković.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track