ZBOG VELIKE POTRAŽNJE BIH OGRANIČAVA KUPOVINU JESTIVOG ULJA: Hrvatski mediji o analiziraju da li sledi sličan potez Zagreba!
Foto: alex brondani / Alamy / Alamy / Profimedia

kriza

ZBOG VELIKE POTRAŽNJE BIH OGRANIČAVA KUPOVINU JESTIVOG ULJA: Hrvatski mediji o analiziraju da li sledi sličan potez Zagreba!

Hrvatska -

Bosni i Hercegovini prijete nestašice osnovnih prehrambenih namirnica ulja i brašna. Građani su ispraznili police u trgovinama na kojima je stajalo brašno, a uskoro će im ponestati i ulja.

Trgovci su uz flaše ulja istaknuli natpis kojim mole građane da "zbog poznate situacije kupuju najviše četiri litre ulja". Kupiti pet ili šest litara nije zabranjeno, ali apeluje se na savest građana da smanje potrošnju kako bi ulja bilo dovoljno za sve.

Jesu li građani ispraznili police u iracionalnom strahu kao na početku korone prije dve godine ili Bosni i Hercegovini realno prete nestašice, vreme će pokazati.

Ograničenja kupnje i nestašice nisu realna opcija u Hrvatskoj bez obzira na ratna događanja u Ukrajini, ali povećanje cena i inflacija neće nas mimoići.

Ulje je još početkom ove godine poskupjelo za oko 60 centi po litru, ali to ne znači da Hrvatska nema dpvpljnu proizvodnju uljarica, suncokreta, soje, uljane repice, već je razlog povećanja cena bila nestabilnost na tržištu energenata i sirovina.

Hrvatska ima dve velike fabrike ulja te uz dobru sirovinsku osnovu ne bi trebalo doći do poremećaja u opskrbi stanovništva uljem i biljnim mastima. Trenutno je u nekim trgovačkim centrima ulje na akcijskim cenama od 1,5 evra, što potvrđuje da nema poremećaja na hrvatskom tržištu.

Zbog rata u Ukrajini poremećeni su tokovi uvoza uljarica iz te zemlje. Stoga zemlje EU-a strahuju od nestašica ulja. Međutim, suncokretovo ulje bi moglo zameniti ono palmino.

Zbog jeftine proizvodnje i jednostavne prerade, palmino ulje postalo je vrlo popularno u svetu. Palmino drvo i plod iz kojeg se radi ulje rađa tijekom cijele godine i nije zahtevno za uzgajanje. Jeftinije je i dugoročno bi iz upotrebe moglo potisnuti suncokretovo ulje.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track