SLIKALA SE S MATURANTIMA UZ NACISTIČKI POZDRAV, PRETI JOJ OTKAZ: Direktor škole upozorio profesorku, GUBI I RAZREDNO STAREŠINSTVO
Foto: Printscreen YouTube

kažnjena zbog sramnog postupka

SLIKALA SE S MATURANTIMA UZ NACISTIČKI POZDRAV, PRETI JOJ OTKAZ: Direktor škole upozorio profesorku, GUBI I RAZREDNO STAREŠINSTVO

Hrvatska -

Direktor Industrijsko-zanatske škole u Slavonskom Brodu, Luka Mladinović, izrekao je pismeno upozorenje s mogućnošću otkaza i uskratio pravo na razredno starešinstvo profesorki hrvatskog jezika Nives Romanjek, čiji su se đaci slikali sa proustaškim oznakama.

Mera je izrečena razrednoj završnog razreda koji se za maturantsku priredbu prošle nedelje kostimirao u crne majice s natpisom CNC IOŠ "Za Norijadu spremni".

Za norijadu spremni, učenici Slavonski Brod
foto: Printscreen Facebook

Učenici su nosili i maskirne pantalone i crne beretke, a sa razrednom su se zajednički fotografisali tako da je deo učenika imao visoko podignutu ruku u vazduh, prenosi Hina.

- U svrhu rešavanja slučaja fotografije maturanata od 25. maja, na kojima su pojedini učenici u neprimerenom pozdravu, a nakon utvrđivanja svih činjenica i okolnosti, kao i razgovora s nastavnicom i roditeljima učenika, odlučio sam nastavnici Nives Romanjek izreći pismeno upozorenje na obaveze iz radnog odnosa s mogućnošću otkaza ugovora o radu - napisao je direktor u dopisu medijima.

Dodao je da nastavnica od školske godine 2022/2023. više neće moći da aplicira na razredno starešinstvo nijednog razreda u Industrijsko-zanatskoj školi.

Nives Romanjek
Nives Romanjekfoto: Printscreen YouTube

On se takođe izvinio medijima i izrazio žaljenje, u svoje lično i u ime škole, zbog neprimerenih verbalnih istupa pojedinih radnika škole "isprovociranih uzbuđujućim i uvredljivim naslovom objavljenim na portalu Sbplus".

Niz javnih osuda izazvala je zajednička fotografija koju je objavila razreda Nives Romanjek i na kojoj se smeška dok deo učenika drži visoko podignutu ruku.

I sama profesorka na fotografiji je bila u istom kostimu kao i učenici, bez beretke. Vizualna aluzija na ustaški režim javno je osuđena nakon što je fotografija završila na stranicama medija.

Ustaše za vreme Drugog svetskog rata
Ustaše za vreme Drugog svetskog rata foto: Profimedia

Ministarstvo nauke i obrazovanja je najoštrije osudilo slučaj i tražilo objašnjenje od škole a Hrvatsko novinarsko društvo je stalo u odbranu novinarke portala sbplus.hr Željke Gavranović koju je u krugu škole verbalno napao deo radnika i roditelja.

Policijska uprava brodsko-posavska idalje sprovodi istragu po nalogu opšinskog tužilaštva u Slavonskom Brodu, što je danas potvrdila Kata Nujić, portparolka ove uprave, prenosi Hina.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track