MLADIĆI U ZAGREBU PLJAČKALI POKOJNIKE I ČUPALI IM ZLATNE ZUBE: Uhapšena četvorica zbog bizarnih krađa, ovo su njihovi ŠOK ISKAZI
Foto: Shutterstock

UŽAS NA GROBLJU

MLADIĆI U ZAGREBU PLJAČKALI POKOJNIKE I ČUPALI IM ZLATNE ZUBE: Uhapšena četvorica zbog bizarnih krađa, ovo su njihovi ŠOK ISKAZI

Hrvatska -

Patricije D. (20), Josip V. (21), Ivan M. (22) i Jurica V. (23) uhapšeni su u Hrvatskoj zbog sumnje da su, između ostalog, sa pokojnika u grobovima skidali dragocenosti, a nekima vadili i zlatne zube.

Ova bizarna zagrebačka četvorka je poharala groblje Miroševac. Osim što su potkradali građane, pretežno starije dobi, dok su uz grobove svojih pokojnih palili sveće i čistili njihova posednja počivališta, optužena banda ulazila je i u grobnice.

Bilo je to jesenas, kada su u gluvo doba noći birali elitne grobove s kojih su upotrebom sile pomerali nadgrobne spomenike i ploče.

Zatim su otvarali mrtvačke sanduke i s pokojnika skidali prstenje i ogrlice, a nisu se libili ni da sa vilica istrgnu zlatne zube, piše hrvatski Jutarnji list.

Bilo je i slučajeva kada sanduke nisu uspeli otvoriti, i to čak u tri slučaja, što za posledicu ima skrnavljenje grobova.

Sahrana, Groblje
foto: Profimedia

Zagrebačko tužilaštvo u nedavno podignutoj optužnici za njih traži zatvor - za Patricija D. i Ivana M. po godinu i po, a za Josipa V. i Juricu V. po godinu dana robije. Zločine su priznali.

- Prvi dan smo pomerili pet nadgrobnih ploča. U njima nije bilo ništa. U šestom grobu smo našli dva zlatna zuba, tri prstena i ogrlicu. Uzeli smo zlato i vratili lim na sanduk, a nadgrobnu ploču na njeno mesto. Novac od prodaje zlata smo podelili. Ja sam momcima rekao kako da pomaknu ploču. Trebalo je da se naslone na drugi grob i nogama guraju ciljanu ploču. Prvi dan smo ja i Josip ulazi u grobove. Videli smo kosti i s njih skidali nakit. Ogrlica je bila na vratu pokojnice, a prsteni na rukama. Zube sam trgao s vilice. I sutradan smo otvarali grobnice. Dva sanduka, a druge nismo mogli zbog smrada. Za ogrlicu smo dobili 10.800 kuna, za zube 200, a za tri prstena 4.000 kuna - priznao je Patricije D. svoj sramotni lopovluk.

Policiju je na kraju sam odlučio odvesti do svih grobova koje su nasilno otvorili, oštetili, pokrali ili pokušali opljačkati.

hrvatska policija, policajci Hrvatske, hrvatski policajci, policija, Hrvatska, policija Hratske, 7 11 2018
foto: EPA/ANTONIO BAT

Jurica V. je kroz priznanje dodao i da im je cilj bio gledati što starije grobove, smatrajući da u njima ima vrednih predmeta.

- Kad smo naišli na 1870. godinu, tu smo odlučili upasti. Grobove smo otvarali zajedno. Nekih desetak smo ih otvorili rukama i nogama. Ako je smrdelo, stavljali smo maske, a na rukama smo imali rukavice. Ja sam samo gurao nadgrobne ploče jer od straha i smrada nisam hteo ulaziti - priznao je Jurica V, svestan da su na grobnicama napravili oštećenja i naneli dodatnu, nemerljivu tugu vlasnicima.

Ova četvorka je, osim pljačkanja grobova, krala i bakarne cevi po raznim objektima, a provaljivali su i u kontejnere, pa su tako iz jednog ukrali 20 kilograma bakarnih fitinga vrednih preko 20.000 kuna. U pojedine akcije odlazili su sami ili u paru, poput obijanja kioska u Dubravi, iz kog su ukrali duvanske proizvode.

(Kurir.rs/ Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track