OVAKAV OKRŠAJ MUŽA I ŽENE HRVATSKA NE PAMTI: Našla ga pijanog u birtiji, a onda je ULETELA KO FURIJA i napravila krš i lom
Foto: Shutterstock, Chris Ryan / Caia Image / Profimedia

neverica

OVAKAV OKRŠAJ MUŽA I ŽENE HRVATSKA NE PAMTI: Našla ga pijanog u birtiji, a onda je ULETELA KO FURIJA i napravila krš i lom

Hrvatska -

Mlada supruga iz hrvatskog grada Karlovca našla se u veoma neprijatnoj i pomalo bizarnoj situaciji.

Izbezumljena što se njen muž "zaglavio" za šankom u omiljenoj birtiji otišla je pravo po njega i pred svima ga pitala:

- Šta radiš ovde? Zar ne znaš da doneseš novac kući - upitala ga je supruga.

Muža je zatim uhvatila za rukav i izvukla iz kafića, a u fizičkom obračunu na ulici ugrizla ga je za levu ruku i ogrebala po licu.

Policija je intervenisala i prijavila je mladu ženu zbog nasilja u porodici odnosno fizičkog kažnjavanja muža i narušavanjem dostojanstva i uznemiravanjem tim pitanjima. Prekršajni sud u Karlovcu, međutim, odbacio je policijsku prekršajnu prijavu i oslobodio je ženu odgovornosti za prekršaj koji predviđa kaznu od minimalno 260 evra, a najviše 90 dana zatvora.

Žena je u odbrani na sudu rekla da je muž trebalo da joj da 2.000 kuna za kiriju, ali da je umesto da dođe kući otišao u kafić. Došla je u kafić i prvo ga pozvala telefonom. Prvo nije odgovorio, a kada je odgovorio rekao joj je da ne planira da napusti lokal. Zatim je ušla u kafić i molila ga da izađe kako drugi gosti ne bi morali da slušaju njihovu raspravu, ali je i to odbio.

Supruga mu je tada uzela mobilni pa je krenuo za njom. Rekla je da joj je aparat slučajno ispao. Pošto mu je bila okrenuta leđima, pomislila je da će je uhvatiti za vrat, a onda ga je navodno iz straha ugrizla. Zbog toga ju je otvorenim dlanom dva puta udario po potiljku i vratio se u kafić.

Muž je na sudu negirao da su imali dogovor da joj da novac već da je samoinicijativno došla i pitala ga pred svima da li sve pare "mora da potroši" u birtiji. Tvrdio je i da je nije udario.

Dva svedoka potvrdila su razgovor supružnika iz kafića, a primetili su ogrebotinu oko oka i ujed na ruci kad se vratio u kafić. Ispitan je i prolaznik koji je bio svedok sukoba napolju i rekao da je muškarac prvo zgrabio ženu za bradu i udario je po ramenu kad je pokušala da mu se izvuče iz stiska.

Sud je zaključio da nije našao dovoljno dokaza da okrivljenu proglasi krivom za nasilničko ponašanje prema suprugu i da je nad njim izvršila psihičko nasilje i povredu dostojanstva.

- Reči "Šta radiš ovde? Zar ne znaš da doneseš novac kući?" po oceni suda nisu uvredljive već predstavljaju činjenični sud okrivljenog o ponašanju oštećenog odnosno pritužbu na njenog supruga koja se odnosi na njegovu neodgovornost u postupanju sa novcem koji je u tom trenutku jedini zarađivao za potrebe porodice, a nije ga trošio na kućne troškove već na ugostiteljske objekte. Reči kojima se izražava prekor i upozorava na nečije neprihvatljivo ponašanje mogu imati obeležja bračne svađe, ali same po sebi i u datom kontekstu nemaju obeležja verbalnog nasilja - zaključio je krivični sud u Karlovcima.

Sud navodi i da je muž "mlad čovek u punoj snazi" te ga činjenica da ga je okrivljena uhvatila za rukav kako bi ga naterala da izađe iz kafića sigurno nije traumatizovala i povredila. Supruga je prema navodima suda muža ujedala i grebala u samoodbrani.

- Prema oceni suda okrivljena je postupala u samoodbrani tokom svađe sa suprugom koji je bio u jako alkoholisanom stanju i u odnosu na koga je fizički inferiorna - obrazložio je sud u pravosnažnoj presudi odbacujući tužbu policije.

(Kurir.rs/Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track