NOVA UPRAVNICA ZGRADE U ZAGREBU ZAPRETILA STANARIMA I PREKO NOĆI JE POSTALA NEGATIVAC: "Očigledno je frustrirana"
Foto: Shutterstock

NOVA UPRAVNICA ZGRADE U ZAGREBU ZAPRETILA STANARIMA I PREKO NOĆI JE POSTALA NEGATIVAC: "Očigledno je frustrirana"

Hrvatska -

U jednoj Fejsbuk grupi koja okuplja ljubitelje pasa, žena iz Zagreba požalila se na upravnicu zgrade koja je na vratima same zgrade stavila ištampani izmišljeni zakon o držanju pasa u stanu.

Kako kaže, u svom stanu od 40 kvadrata živi s dva odrasla psa, što nije bio problem do dolaska nove upravnice. Međutim, njenim dolaskom se sve promenilo. Ona sada upozorila da je "u stanu dozvoljeno držati samo jednog odraslog psa ili mačku".

"Pozivajući se na član 13. prema kom je vlasnik čiji pas učestalim i dugotrajnim lajanjem ili zavijanjem remeti mir građana, dužni ste po pritužbi komšija odmah da preduzmete odgovarajuće mere, kako bi se sprečilo dalje uznemiravanje. Makar to podrazumevalo i uklanjanje samog psa!", stoji navodno na obaveštenju u zgradi.

Priča je odmah izazvala velik interes javnosti koja je stala na stranu vlasnice pasa.

"Upravnica zgrade je očigledno frustrirana", "S tim zakonom ne može ništa, to postoji samo na njenom papiru", "A što je s problematičnim stanarima?", "Upravnici zgrade očigledno dosadno i nema pametnijeg posla", neki su od komentara.

pas
foto: Adam Lawrence / Mood Board / Shutterstock Editorial / Profimedia

Šta kaže zakon?

U Zakonu o dobrobiti životinja i Zakonu o veterinarstvu kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj nema ovih odredbi.

"Psi i mačke se mogu držati u stanu, u stambenoj zgradi i u porodičnoj kući. Zabranjeno je držanje pasa i mačaka i ostavljanje istih bez nadzora držaoca na balkonu, terasi i lođi koja pripada stanu", piše u Odluci o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda.

Važno je osigurati da životinja ne može pobeći te da su zadovoljene njene osnovne potrebe. A "psi koji se drže kao kućni ljubimci, a koji mogu predstavljati opasnost za okolinu drže se u skladu sa posebnim propisom kojim se uređuje način držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu".

Takođe, kretanje životinja dozvoljeno je u zajedničkim prostorijama zgrada i dvorištima zgrada, ali vlasnik mora očistiti sav nered koji njegov ljubimac eventualno napravi.

(Kurir.rs/Blic/Preneo: A.N.)

Bonus video:

01:49

KOMŠIJAMA SMETA GLASNA MUZIKA, ALI NEĆE PRIJAVITI DA NEKO BIJE ŽENU ILI DECU: Upravnik Radić objašnjava ko su najčešće žrtve

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track