"MOG SINA NIŠTA NEĆE VRATITI, ALI ĆE NJEGOVI ORGANI SPASITI ŽIVOTE" Mladić (25) stradao u nesreći, majka Olivera: Nismo znali...
Foto: Printscreen/Facebook

"MOG SINA NIŠTA NEĆE VRATITI, ALI ĆE NJEGOVI ORGANI SPASITI ŽIVOTE" Mladić (25) stradao u nesreći, majka Olivera: Nismo znali...

Hrvatska -

Ljiljan Horvat (25) preminuo je u nedelju u koprivničkoj bolnici nakon što je 7. februara na njega naleteo vozač (26) automobila. Potpisao je donorsku karticu, bez da je ikome rekao, takav je čovek bio, kaže porodica.

Sina mi više, nažalost, niko i ništa ne može vratiti u život, ali on će nastaviti da živi u nekim drugim ljudima kojima će njegovi organi spasiti život, ispričala je tužnim glasom Olivera Horvat (47), majka 25-godišnjeg Ljiljana Horvata, koji je preminuo u koprivničkoj bolnici.

Tamo su ga dovezli nakon nesreće u kojoj je zadobio teške i po život opasne povrede. Smrt nije zaobilazila tu porodicu jer je pre svega šest meseci preminuo i Ljiljanov tata. Olivera sleže ramenima. Prepričava šta se desilo tog kobnog popodneva.

Naime, Ljiljan se tog 7. februara oko 17.30 sati vozio biciklom između Molvi i Repaša, kad je na njega automobilom naletio 26-godišnji vozač s tog područja. Teško povređeni Ljiljan je vozilom Hitne prevezen u koprivničku bolnicu, gde je 11 dana kasnije preminuo ne dolazeći svesti. Ali smrt nesrećnog mladića iz Gabajeve Grede nadomak Molvi spasit će nekoliko života, jer je on za života potpisao donorsku karticu. Drugim rečima, Ljiljanovi organi spasiće druge ljude kojima su potrebni.

Nakon što je mladić umro, doktori su odmah započeli eksplantaciju organa, koji će nekome život značiti. Ljiljan je završio osnovnu školu po posebnom programu i nije radio, ali je, kako kažu u potresenoj porodici, bio posebno veseo i razigran poput deteta.

- Ponosni smo na njegovu odluku da donira organe. Karticu je potpisao, a da pritom nikome ništa nije rekao, što smatram još humanijim i plemenitijim potezom. Kad bi ga neko zamolio da mu pomogne, brat koji je bio mlađi šest godina od mene, bi uvek bez pitanja uskočio. Najviše se voleo da vozi biciklom, i to u krugu od 10-ak kilometara od kuće. Imao je svoj krug ljudi, one najdraže, najbliže s kojima se družio. Uz fudbal, voleo je da ide u ribolov na obližnjem jezeru nedaleko od kuće. Živeo je bezbrižno poput velikog deteta. Te kobne srede došao je kući oko 14 sati i nakon ručka i kraćeg predaha oko 16 sati je rekao da ide ponovo da se provoza. Seo je na bicikl i od tada ga više nismo videli živog. Dva sata kasnije smo saznali da je stradao u naletu automobila - ispričao je potiho Ljiljanov šest godina stariji brat Jasmin.

Ljiljan je, kažu brojni, bio dobri duh Molvi, a od svega je najviše uživao u fudbali NK Mladosti iz Molvi. Zdušno je navijao i nije propuštao ni jedan trening, a kamoli utakmice.

- Uživao je u igri gledajući kako drugi uživaju - rekla je njegova dve godine starija sestra Julija (27).

Od Ljiljana su se oprostili i NK Mladost Molve, koji su na svojim stranicama uz njegovu fotografiju u dresu najdražeg kluba objavili:

"Ovih dana nakon teške nesreće napustio nas je naš Lili. To je čovek koji neće proći kraj tebe, a da te ne pozdravi i pita kako si. Uvek je bio spreman pomoći našem klubu i jedva je čekao kad bi došla neka naša utakmica, pa čak i trening. Slobodno možemo reći da nas napušta naš najveći i najsrčaniji navijač, i ovim putem Lili, hvala ti na svemu i laka ti podravska zemlja - objavili su na stranicama kluba.

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track