ZAEV OTKRIO DETALJE ISTORIJSKOG DOGOVORA: Novo ime nam garantuje nacionalni identitet i put ka EU i NATO, a na jesen sledi referendum
Foto: Reuters

SEVERNA MAKEDONIJA

ZAEV OTKRIO DETALJE ISTORIJSKOG DOGOVORA: Novo ime nam garantuje nacionalni identitet i put ka EU i NATO, a na jesen sledi referendum

Severna Makedonija -

Novo ime Makedonije, dogovoreno sa zvaničnom Atinom, biće Republika Severna Makedonija, saopštio je danas makedonski premijer Zoran Zaev u Skoplju.

Zaev je rekao da to rešenje, postignuto posle višegodišnjeg spora s Grčkom, garantuje i nacionalni identitet i napredak zemlje.

Naziv "Republika Severna Makedonija" imaće univerzalnu upotrebu, a to će biti precizirano amandmanom na Ustav, rekao je on na konferenciji za medije, kojoj su prisustvovali i svi ministri u Vladi Makedonije.

foto: Reuters

Dogovor postignut sa Grčkom, naveo je Zaev, predviđa potvrdu makedonskog jezika, bez fusnota, i garantuje makedonski etnički i kulturni identitet i nacionalnost. Zagarantovana je, kaže, i bezbednost zemlje.

Zaev je dogovor opisao kao istorijski, navodeći da je dogovoreno ime - Republika Severna Makedonija i da "nema više Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije".

"Ovu šansu hrabro i smelo moramo da iskoristimo. Ne želimo poraze već pobede. Imamo istorijsko, vekovno rešenje spora između Grčke i Makedonije. U našim rukama je ključ za otvaranje ekonomske perspektive i boljeg života građana Makedonije. Ovim rešenjem jačamo nacionalni identitet", rekao je Zaev.

foto: Reuters

Dogovor će, naveo je, biti predstavljen svim relevantnim političkim subjektima u zemlji i potpisaće ga predstavnici dve vlade, nakon čega sledi ratifikacija u oba parlamenta.

Kako je naveo, predviđeno je da se na jesen održi referendum na kojem će makedonski građani glasati o novom imenu za svoju zemlju.

foto: Reuters

"Uveren sam da će referendum uspeti i da će većina građana reći "da" za novo ime", rekao je Zaev.

On je istakao da dogovor pruža nadu u bolje vreme za Makedoniju što će, kako ističe, sadašnje državno rukovodstvo omogućiti, zaključivši da postignuto rešenje za dvoipodecenijski problem otvara Makedoniji put ka članstvu u EU i NATO.

Sporazum treba da bude potpisan u subotu na Prespanskom jezeru.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DEFINITIVNO REŠENJE ZA MAKEDONIJU? Od ovih 6 predloga jedno će biti ime susedne države!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track