ZAEV OKUPIO STRANAČKE LIDERE ZBOG REFERENDUMA O IMENU: Mickoski napustio sastanak posle sat vremena
Foto: Sloboden Pečat

NE SLAŽU SE

ZAEV OKUPIO STRANAČKE LIDERE ZBOG REFERENDUMA O IMENU: Mickoski napustio sastanak posle sat vremena

Severna Makedonija -

U Klubu poslanika u Skoplju večeras se održava sastanak lidera stranaka koji je sazvao makedonski premijer Zoran Zaev, a lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski napustio je skup nakon jednog sata.

Mickoski je kao razlog napuštanja sastanka naveo da mu nije bio jasan koncept po kojem ne prisustvuju predstavnici svih parlamentarnih stranaka.

Mickoski je naveo da je od Zaeva zatražio da najkasnije do ponedeljka organizuje liderski sastanak u formi u kojoj je ranije održavan, uz prisustvo lidera 4 najveće stranke u Makedoniji SDSM, DUI, VMRO-DPMNE i najveće opozicione partije Albanaca.

Hristijan Mickoski
Hristijan Mickoskifoto: Sloboden pečat

Zaev se večeras sastao sa predstavnicima parlamentarnih stranaka koje imaju više od jednog poslanika u Sobranju, sa ciljem prevazilaženja razlika u pripremi predstojećeg referenduma o potvrđivanju sporazuma sa Grčkom o novom imenu te bivše jugoslovenske republike.

Makedonski premijer je ovaj sastanak sazvao jer je opoziciona VMRO-DPMNE blokirala proces izbora članova Državne izborne komisije (DIK), koja treba da organizuje referendum o sporazumu o imenu sa Grčkom.

foto: Profimedia

Uspešnost ovog referenduma, naime, od velike ja važnosti za Makedoniju, jer od toga zavisi primena grčko-makedonskog sporazuma o novom imenu Makedonije, a od primene tog sporazuma i dobijanje datuma za početak pregovor o priključenju EU i članstva u NATO.

Analitičari smatraju da je Zajevu najvažnije da ubedi lidera VMRO-DPMNE da ne poziva građane na bojkot referenduma, jer u tom slučaj njegov neuspeh je zagarantovan.

Prema nekim ranije objavljenim statistikama, Zaev ima neophodnu većinu za izglasavanje sporazuma na referendumu, ali je prethodno neophodno obezbediti dovoljan odziv građana, a to je jedan glas više od 50 odsto upisanih glasača sa biračkim pravom. Ukoliko taj uslov ne bude ispunjen, referendum će biti neuspešan.

Kurir.rs/Tanjug/Sloboden pečat Foto: Sloboden pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track