MAĐARSKO MINISTARSTVO POTVRDILO: Gruevski je azil tražio u našoj ambasadi u Tirani!
Foto: Profimedia

ne znaju kako je napustio Makedoniju

MAĐARSKO MINISTARSTVO POTVRDILO: Gruevski je azil tražio u našoj ambasadi u Tirani!

Severna Makedonija -

Mađarsko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da je bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski zatražio politički azil u ambasadi te države u Tirani.

Radio Slobodna Evropa prenosi da je to Ministarstvo odgovorilo da "nemaju informaciju o tome na koji način je Gruevski napustio Makedoniju", ali su dodali da je u Mađarsku stigao u skladu sa nacionalnim i međunarodnim pravima.

Po rečima mađarskog ministarstva, njegov zahtev za politički azil "nije političko, već pravno pitanje" i da nemaju informaciju da li je Gruevski koristio diplomatska vozila Mađarske da bi došao do zemlje u kojoj mu je dodeljen azil.

Mađarske institucije nemaju zvanične podatke preko kog graničnog prelaza i iz koje zemlje je bivši makedonski premijer došao u Budimpeštu, niti o tome gde se sada nalazi Gruevski.

Gruevski je u Makedoniji osuđen na dve godine zatvora zbog nepravilnosti prilikom kupovine blindiranog vozila za potrebe vlade, a ovog meseca je pobegao iz Makedonije kada je trebao da se javi na odluženje kazne.

Kurir.rs/Beta

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track