EVROPA TRAŽI NOBELA ZA CIPRASA I ZAEVA: Tri grupe u Evropskom parlamentu podržale nominaciju
Foto: AP/Ilustracija, EPA / Nake Batev

nagrada

EVROPA TRAŽI NOBELA ZA CIPRASA I ZAEVA: Tri grupe u Evropskom parlamentu podržale nominaciju

Severna Makedonija -

Grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva nominovali su za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir čelnici tri grupe u Evropskom parlamentu - socijaldemokrata, Zelenih i Ujedinjene evropske ljevice, objavila je grčka agencija ANA.

Agencija je u subotu javila da su Udo Bulman, čelnik socijaldemokrata (S&D) u Europskom parlamentu, čelnica Zelenih Ska Keler i čelnica Ujedinjene evropske levice-Nordijske zelene levice (GUE-NGL) Gabi Cimer u zajedničkom saopštenju naglasili da se Prespanskim sporazumom između Grčke i Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije o novom imenu potonje zemlje "okončava dugi spor i donosi stabilnost regionu zapadnog Balkana".

Nakon dugogodišnjih pokušaja rešavanja spora, 17. juna prošle godine Grčka i Makedonija potpisale su sporazum na obalama Prespanskog jezera, po kojem službeno ime zemlje postaje Republika Severna Makedonija.

Bulman, Kelerova i Cimerova naglasili su da je Prespanski sporazum, koji je makedonski parlament ratifikovao 11. januara ove godine a grčki 25. januara, model za "mirno rešavanje međunarodnih problema kroz dijalog i međusobni kompromis".

Troje čelnika evroparlamentarnih skupina naglasili su da su Cipras i Zaev imali političku hrabrost insistirati na sporazumu uprkos protivljenju nacionalista u obe zemlje.

Predlagači su sitakli da iz tih razloga "podržavaju predlog Nobelovke Vided Bohmanoi da se Cipras i Zaev nominuju za Nobelovu nagradu za mir za 2019.".

Predstavljajući nominaciju u Skoplju 18. decembra, Bohamaoi je rekla da je Prespanski sporazum model za rešavanje problema u budućnosti i da će njegova ratifikacija "poslati snažnu poruku da je dijalog moguć".

Agencija ANA piše da se očekuje da će i drugi evropski političari dati potporu nominaciji Ciprasa i Zaeva.

Kurir.rs/24 časa.hr

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track