(VIDEO) HAOS U SKOPLJU: Demonstranti jurišali na kordon policije, uništena kancelarija predsednika
Foto: AP

Dosta im Ivanova

(VIDEO) HAOS U SKOPLJU: Demonstranti jurišali na kordon policije, uništena kancelarija predsednika

Severna Makedonija -

Nekoliko učesnika protesta protiv odluke predsednika Makedonije Đordja Ivanova o aboliciji političara povređeno je večeras u sukobima sa policijom u Skoplju, javila je Televizija Telma.

Demonstranti na protestima koje je podržala najveća opoziciona stranka Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM), prvo su probili kordon policije kod Narodne kancelarije, nakon čega su stigli do Skupštine Makedonije gde ih je dočekao novi kordon policije u opremi za razbijanje demonstracija.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sukob se dogodio kada je nekoliko hiljada demonstranata pokušao da probije kordon kod parlamenta i da produži do sedišta vladajuće VMRO DPMNE Nikole Gruevskog. U centru Skoplja na više mesta rasporedjene su jake policijske snage u blizini državnih institucija.

Prethodno su prolazeći i protestujući pored Narodne kancelarije predsednika Makedonije porazbijali prozore na toj instituciji. Nakon toga su ušli u Kancelariju koja se nalazi u prizemlju zgrade i demolirali prostorije, iznoseći nameštaj, dokumenta i inventar napolje paleći ga.

Lider najveće opozicione stranke SDSM Zoran Zaev, koji je tu informaciju saznao tokom intervjua na Televiziji Telma, pozvao je demonstrante da mirno protestuju i da izbegavaju nasilje. On je najavio da će se posle intervjua priključiti protestima koje je organizovala građanska platforma organizacija "Protestujem", kao i da će SDSM uskoro organizovati velike ulične proteste.

Na početku protesta ispred Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore okupilo se, prema slobodnoj proceni izveštača, nekoliko hiljada građana da bi podržali rad tog tužilaštva i protestovali zbog odluke Ivanova, koju smatraju nezakonitom.

Tom abolicijom su najvećim delom daljeg postupka oslobodjeni funkcioneri vlade i vladajuće VMRO DPMNE, protiv kojih je Specijalno tužilaštvo pokrenulo istrage.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Uhapšeno 12 osoba, povređen novinar

U protestima koji su drugu noć zaredom održani u Skoplju uhapšeno je 12 osoba, a jedan novinar je povređen. To je za agenciju AFP potvrdio portparol policije Toni Angelovski. Kako javljaju makedonski mediji, demolirana je kancelarija predsednika Djorđa Ivanova.

Situacija je eskalirala kada je nekoliko desetina mladića bukvalno demoliralo Predsedništvo, izbacili su nameštaj i spalili sve na ulici, a potom je intervenisala policija i privedeno je desetak ljudi, javila je Al Džazira. Građani su jajima i kamenjem zasuli zgradu Predsedništva i zapalili sliku predsednika Ivanova.

Demonstracije već drugi dan organizuju građanske organizacije koje pored ostavke Ivanova traže i odlaganje izbora zakazanih za 5. jun, što traži i opozicija, ali i formiranje ekspertske vlade koja će pripremiti izbore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track