Najnovije vesti

ZBOG KRIZE U ZEMLJI: EU sprema sankcije protiv makedonskih političara
Foto: Reuters

Posebne mere

ZBOG KRIZE U ZEMLJI: EU sprema sankcije protiv makedonskih političara

Severna Makedonija

EU bi mogla da razmotri da protiv makedonskih političara, koji ometaju rešenje političke krize, uvede sankcije poput zabrane putovanja i zamrzavanja imovine.

Neimenovani evropski zvaničnik je dodao da makedonski predsednik Đorđe Ivanov mora da poništi odluku o amnestiji 56 političara povezanih sa skandalom prisluškivanja i istakao da je to preduslov za nastavak pregovora sa EU.

 

"Veoma smo zabrinuti zbog kratkovidosti trenutne vlade. EU je spremna da razmotri uvođenje sankcija političarima, koji blokiraju rešenje krize. Makedonija se kreće ka međunarodnoj izolaciji", poručio je zvaničnik.

 

Pokušaj da se lideri glavnih političkih stranaka u Makedoniji okupe na razgovorima sa Evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom u Beču, kako bi našli način za prevazilaženje političke krize je propao, saopštio je portparol Evropske komisije u Beču, javio je Rojters.

 

Dugotrajna kriza u Makedoniji produbljena je prošle nedelje nakon što je predsednik Đorđe Ivanov pomilovao 56 funkcionera povezanih sa skandalom prisluškivanja što je naišlo na oštre proteste u zemlji i inostranstvu.

 

Lider SDSM Zoran Zaev rekao je da neće učestvovati u razgovorima ukoliko Ivanov ne poništi odluku o amnestiji i ne odloži izbore zakazane za 5. jun.

 

VMRO-DPMNE i DUI su potvrdili učešće, dok je albanska DPA rekla da ne zna da li će njihova delegacija putovati u Beč.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...