DEVETI DAN PROTESTA U MAKEDONIJI: Istovremeno demonstrirali opozicija i pristalice vlasti!
Foto: Printscreen Novatv.mk

bez incidenta

DEVETI DAN PROTESTA U MAKEDONIJI: Istovremeno demonstrirali opozicija i pristalice vlasti!

Severna Makedonija -

SKOPLJE - U Skoplju su večeras istovremeno održani protesti građana nezadovoljnih vladavinom VMRO DPMNE i pristalica te makedonske stranke

Demonstranti u organizaciji građanskog pokreta "Protestujem", deveti put su na uličnim protestima tražili ostavku predsednika Makedonije Đorđa Ivanova zbog odluke o aboliciji političara,a zahtevali su i odlaganje poslaničkih izbora koji su zakazani za 5. jun, jer za njih ne postoje uslovi.

Te proteste koji su nazvani "Šarena revolucija" podržale su makedonske opozicione stranke predvođene Socijaldemokratskim savezom Makedonije Zoran Zaeva i albanska opoziciona stranka Besa. Demonstranti koji traže i ostavku Vlade Makedonije i formiranje ekspertske vlade koja bi pripremila fer i kredibilne izbore, večeras su bojom građali zgradu Vlade.

Najveći deo je završio na ogradi, ali je poneka fleka ostala i na beloj zgradi u baroknom stilu, dok je ostatak boje prostut na ulici ispred. Građani koji su nezadovoljni desetogodišnjom vladavinom VMRO DPMNE uobičajeno su, kao i prethodnih dana, protest započeli oko 18.00 sati ispred zgrade Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore.

Tokom protestne povorke oko deset hiljada demontranata je skandiralo glavni slogan, "zaštitni znak" građanskih protesta "Nema pravdve, nema mira!", kao i "Ostavka, ostavka!". Pre dolaska do zgrade Vlade prošli su ispred Kancelarije EU u Skoplju, gde ih je trostruki kordon policije sprečio da nastave prema centru grada gde je Skupština Makedonije, ispred koje se održavao skup podrške vladajućoj stranci.

Na skupu koji je nazvan "Veliki narodni sabor", a ispred parlamneta ga je posle nekoliko dana pauze organizovao provladin Građanski pokret za odbranu Makedonije (GDOM), po slobodnoj proceni okupilo se oko 5.000 ljudi. Na tom skupu je zatraženo održavanje izbora 5. juna i pružena je podrška VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.

Učesnici tih demonstracija, od kojih su mnogi organizovano dovedeni iz unutrašnjisti, tražili su da se "stavi kraj destruktivnim scenarijima opozicije". Kako su preneli neki mediji, Aleksadan Pandov iz GDOM je najavio da će to provladino udruženje podneti inicijativu Ustavnom sudu za privremenu zabranu rada udruženja i nevladinih organizacija koje "ruše državnost Makedonije".

Ulice u centru Skoplja bile su zatvoren za saobraćaj vozila, a jake policijske snage, s vodeni topovima, rasporedjene kako bi sprečile približavanje antivladinih i provladinih demonstranta. Pored Skoplja, antivladini protesti u organizaciji gradjanskog pokreta "Protestujem" večeras su održani i u Bitolju, Velesu, Štipu, Gostivaru, Strumici, Kumanovu i Kavadarcima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja